Jubilej eko festivala “Dani Vrbasa”: Banjaluka interesantna mladima iz cijelog svijeta

Objavljeno: 17. 2. 2017 u 18:39h

Eko festival „Dani Vrbasa“ ove godine obilježava pet godina od osnivanja. Ovoj manifestaciji koja se inače održava 24. i 25 avgusta, prethodiće događaj u aprilu, koji će okupiti sve partnere festivala.

“Kroz „Dane Vrbasa“ mlade ljude smo upoznali sa temom zaštite životne sredine. To smo uspjeli kroz radionice, seminare, sportske i kulturne aktivnosti. Protekle četiri godine privukli smo brojne posjetioce i to ne samo iz Banjaluke. To ćemo činiti i u godinama koje slijede” – kaže Dejan Stupar, PR manifestacije „Dani Vrbasa“.

Opšti cilj manifestacije je, dodaje on, doprinos većoj informisanosti lokalne zajednice o značaju očuvanja životne sredine, sa posebnim akcentom na promociju eko – turističkog potencijala grada.

“Cilj je da kroz brojne kulturne aktivnosti, dovedemo što više posjetilaca iz cijelog regiona, da edukativnim djelovanjem promovišemo ekologiju i turistički potencijal Vrbasa, da sugrađanima ponudimo najkvalitetniji kulturni program preko kojeg ćemo na zanimljiv način promovisati ekologiju, turizam i kulturu ovog područja. Zagađivanje životne sredine je odavno ozbiljan problem. Mladi danas nisu dovoljno svjesni koliko je ekologija važna tema, iako smo svakodnevno suočeni sa posljedicama zagađenja kroz vazduh, vodu i hranu, a prirodnih resursa je sve manje” – objašnjava Stupar.

Banjaluka se, kaže on, pokazala kao interesantna destinacija za mlade ljude iz svih zemalja svijeta.

“Festival treba da ima uticaj na građane kroz podizanje turističke i ekološke svijesti u svakom pogledu; kroz zanimljiv kuturni program, koji će biti interesantan svima i koji će predstavljati primamljivu ponudu za turiste. Uticaj širenja ekološke svijesti, ali i promocija turističkih potencijala grada Banjaluka prvenstveno je značajno za sam grad, ali i za Republiku Srpsku” – navodi Stupar.

Do sada, dodaje on, nije bilo lako održati kontinuitet, ali ekipa koja organizuje „Dane Vrbasa“, u cijelu priču ušla je sa previše entuzijazma da bi odustala nakon prve prepreke.

“U vremenu kada se sve manje pažnje obraća na ovakve vrste događaja mi od samog početka imamo podršku Grada Banjaluka. Za festival se svake godine izdvaja novac i sigurni smo da će tako biti i ovaj put i da ćemo zajedno još dugo godina stvarati priču, koja vrijedi i po kojoj će naš grad biti prepozatljiv u onom ekološkom i turističkom smislu. Činjenica je da taj novac nije dovoljan za organizaciju festivala, jer ima mnogo troškova, ali podrška Turističke organizacije Banjaluke, Grada Banjaluka, Regionalne deponije Banjaluka i ostalih partnera, puno znače i zahvaljujući njima ovaj festival opstaje već pet godina” – ističe Stupar.

Podrška TOBL-a

Turistička organizacije grada Banjaluka od samog početka prepoznala je važnost eko – festivala, koji kroz ekološki aspekt promoviše turističke proizvode i destinacije, a pogotovo rijeku Vrbas i njene obale.

“Kvalitetnim sadržajem, čiji je cilj da kroz kulturne aktivnosti promoviše ekologiju i turistički potencijal Vrbasa, ovaj festival je doživio veliki uspjeh i postao jedan od tradicionalnih događaja najvećeg grada Srpske, ali i prva manifestacija koja je profilisala svoj karakter u eko – turistički događaj” – rekao je rekao je Ostoja Barašin, direktor TOBL-a, dodajući da ova organizacija biti suorganizator i petih „Dana Vrbasa“.

Aktivnosti u protekle četiri godine

“Aktivnosti koje su realizovane u protekle četiri godine obuhvatile su prvi sajam ekologije sa štandovima u eko stilu, prezentaciju sportova na vodi (kajak, dajak, rafitng ), te organizaciju foto i likovne kolonije. Održane su i edukativne radionice, te seminari na teme zaštite životne sredine, kao i prezentacije naših partnera, na temu energetske efikasnosti, turizma i ekologije. Imali smo i dječiju radionicu – dekupaž na temu rijeke Vrbas, potom nastupe kulturno- umjetničkih društava i brojne druge aktivnosti vezane za rijeku Vrbas i turizam grada Banjaluke” – rekao je Dejan Stupar.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/jubilej-eko-festivala-dani-vrbasa-banjaluka-interesantna-mladima-iz-cijelog-svijeta/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot