Gradonačelnik: Pravobranilaštvo nije dobro zastupalo interes Banjaluke

Objavljeno: 15. 2. 2017 u 16:22h

Ako je cilj podnošenja ostavki pravobranioca i njegovog zamjenika u Banjaluci da se uvede više reda u zastupanju javnog interesa, onda to Grad Banjaluka samo može pozdraviti, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke u izjavi Nezavisnim novinama.

On je podsjetio da je nedavno pisao ministru pravde RS i upozorio ga na cijelu tu situaciju oko zaštite gradske imovine.

„U ova dva mjeseca bilo je niz upozoravajućih situacija u kojim po našem mišljenju Pravobranilaštvo nije odreagovalo na pravi način kako je trebalo u zaštiti interesa grada jer Pravobranilac po službenoj dužnosti zastupa Grad po raznim sudskim predmetima“, rekao je on.

Dodao je da gradu nisu interesantna imena koja se spominju, već ga interesuje da Pravobranilaštvo bude funkcionalno, a da zamjenik pravobranioca u Banjaluci ima bolju komunikaciju sa gradom kada zastupa javni interes.

„Trenutno to nije riješeno na sistemski način. Pravobranilaštvo po službenoj dužnosti zastupa Grad, a pokazalo se vrlo često da imamo različita mišljenja, odnosno da Grad smatra da Pravobranilaštvo imovinu treba braniti, žaliti se, učestvovati u postupcima, a Pravobranilaštvo ne, tako da ta vrsta sadašnjeg rješenja, izgleda, nije dobra“, istakao je on.

Pojasnio je da očekuju novi zakon o Pravobranilaštvu, obzirom da, kako je rekao nedavno usvojeni Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da gradovi sami preuzmu zastupanje u ovakvim predmetima.

On upozorava da zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa postoji mnogo problema oko legitimisanja ko je vlasnik imovine na području grada.

„Tu je more pravnih praktičnih problema vrlo prakilčne prirode. U ovom momentu je vrlo važno da Grad i Pravobranilaštvo budu sinhronizovani i zajedno zastupaju javne intetrese“, zaključio je on.

Podsjećanja radi, Danijela Novaković, pravobranioc RS, i njen zamjenik u Banjaluci, Mirko Stojčinović, podnijeli su Narodnoj skupštini RS zahtjev za razrješenje dužnosti povodom niza problema oko zastupanja interesa Banjaluke u zaštiti javne imovine.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/gradonacelnik-pravobranilastvo-nije-dobro-zastupalo-interes-banjaluke/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])