Banjaluka: Isplata dodatka za tuđu njegu ili protesti

Objavljeno: 15. 2. 2017 u 13:08h

Ukoliko Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite do 20. februara ne uplati dodatak za tuđu njegu i pomoć, organizovaćemo proteste 23. februara ispred zgrade Vlade RS, poručili su iz Gradskog odbora udruženja invalida.

U saopštenju, koje je Predsjedništvo udruženja izdalo, stoji da za januar nije doznačen novac za pomenutu naknadu, koji obezbjeđuju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i grad Banjaluka.

“Posljednji rok za uplatu sredstava je 20. februar. Gradu ne zamjeramo ništa jer on uvijek sakupi svoj dio novca i čeka na Ministarstvo, da bi na kraju nama uplatili ukupan iznos. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite se neodgovorno ponaša i kašnjenja za posljednja dva mjeseca nisu jedini slučajevi kada smo morali da čekamo. U posljednjih godinu često su nam kasnili dodaci i najava ovih protesta je rezultat nezadovoljstva koje traje već duže vrijeme”, rekao je predsjednik Gradskog odbora udruženja invalida Radovan Ristić.

Ističe da je jedan od ciljeva protesta određivanje jasnog roka, a to je 20. u mjesecu, do kada bi sredstva morala da budu uplaćena korisnicima dodatka za prethodni mjesec.

“U našem udruženju ima više od 2.012 članova i oni primaju dodatak za tuđu njegu i pomoć, koji iznosi 166 KM za prvu i 83 KM za drugu kategoriju. To je mali iznos, ali većina invalida nije u najpovoljnijoj materijalnoj situaciji pa im ovaj novac znači mnogo. U ponedjeljak je uplaćen dodatak za decembar, ali bez obzira na to, odustajanja od protesta neće biti ukoliko do 20. februara ne bude uplaćen januarski dodatak”, kazao je Ristić.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite su saopštili da je Vlada Republike Srpske uplatila lokalnim zajednicama redovna mjesečna sredstva za ostvarivanje prava na novčanu pomoć i prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica i to 50 odsto potrebnih sredstava.

“Preostalih 50 odsto sredstava obezbijediće lokalne zajednice, koje će narednih dana izvršiti isplatu ukupnog iznosa prema korisnicima. Isplata za januar očekuje se u narednih deset dana”, stoji u saopštenju resornog ministarstva.

Članice organizacije

Gradski odbor udruženja invalida grada Banjaluka broji sedam organizacija koje okupljaju invalide različitih kategorija. To su Gradska organizacija slijepih, Udruženje paraplegičara, Udruženje distrofičara, Udruženje gluvih i nagluvih, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima, Udruženje civilnih invalida i žrtava rata i Savez invalida rada grada Banjaluka.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-isplata-dodatka-za-tudu-njegu-ili-protesti/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot