Banjaluka: Kamerama protiv vandala

Objavljeno: 14. 2. 2017 u 10:34h

Video-nadzor je instaliran u 10 osnovnih škola, ali i druge, ukoliko pronađu novčana sredstva, to žele da urade jer rukovodstvo škola i roditelji tvrde da se time smanjuje vandalizam, ali i nedolično ponašanje đaka.

Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u naselju Lazarevo nema video-nadzor, a kako kaže Milenko Savičić, direktor ove obrazovne ustanove, potrebno ga je hitno postaviti na jednom dijelu škole, ali za to nemaju novca.

“Video-nadzor nam je potreban kao žednom vode jer se u toku vikenda u školskom dvorištu okuplja veliki broj mladih, koji se igraju na sportskim terenima. Desi se da oni koje ne zanima sport uništavaju školsku imovinu, kao što je led-rasvjeta, koja je dosta skupa”, kazao Savičić.

On je dodao i to da su zabilježeni slučajevi ulaska vandala kroz prozore u učionice tokom vikenda, a da imaju video-nadzor imali bi i snimak.

OŠ “Sveti Sava” na Laušu djelimično je njime prekrivena, a uskoro se očekuje postavljanje novih kamera u unutrašnjosti škole.

“Prva faza postavljanja video-nadzora riješena je u oktobru prošle godine, gdje smo uz pomoć Savjeta roditelja u vanjskom dijelu škole postavili osam kamera”, rekao je Miroslav Popržen, direktor OŠ “Sveti Sava”.

Dražen Derajić, predsjednik Savjeta roditelja OŠ “Sveti Sava”, istakao je da su kamere postavljene iz preventivnih razloga.

Darko Tomić, direktor OŠ “Đura Jakšić”, kazao je da je u ovoj školi video-nadzor postavljen prije šest godina.

“U toku noći na školskom igralištu ponekad su se okupljala nepoznata lica, koja su iza sebe ostavljala sve i svašta. Video-nadzor dao je rezultate, pa u školi i oko nje nema većih problema”, kazao je Tomić.

Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola, potvrdio je da je u deset osnovnih škola instaliran video-nadzor, a sredstva za instaliranje prikupljena su iz raznih finansijskih tokova kao što su školska sredstva, Savjeti roditelja i projekti.

“Nigdje u zakonu nije propisano da škole treba da ga imaju, ali vrijeme u kojem živimo i u cilju poboljšavanja bezbjednosti učenika i zaposlenih u školama to postaje potreba”, rekao je Mišljenović.

Kristina Mrđa, predsjednik Aktiva srednjih škola regije Banjaluka, kaže da video-nadzor nije postavljen u svim srednjim školama, a da se pokazao kao dobra investicija u onima koje ga imaju jer su učenici svjesni da ih kamere snimaju, pa zbog toga nisu zabilježeni veliki prekršaji đaka.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-kamerama-protiv-vandala/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])