Decembar u Banjaluci najhladniji u posljednjih 10 godina, februar najtopliji

Objavljeno: 12. 2. 2017 u 10:47h

Februar u Banjaluci najtopliji je u posljednjih deset godina, navedeno je u klimatološkoj analizi prošle godine, koju je uradio Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske (RHMZRS).

Srednja temperatura vazduha je bila viša od prosjeka, najviše zbog vrlo toplog početka godine.

Početkom godine bilo je obilnih snježnih padavina, pogotovo na sjeveru i zapadu gdje je visina snijega dostigla gotovo pola metra.

Zbog jakog juga, snijeg se brzo topio, a udari vjetra su ponegdje nanijeli manju materijalnu štetu.

Meteorolozi su u analizi naveli i da je 10. februara 2016. olujni južni vetar zahvatio većinu predjela, a u Banjaluci je izmjerena brzina od čak 31,8 metra u sekundi (114,6 kilometra na čas). Ovo je najjači udar vjetra zabilježen u najvećem gradu RS.

Februar je bio vrlo topao, jedan od najtoplijih od kada se vrše mjerenja. Koliko je bilo toplo u februaru u Banjaluci, govori i podatak meteorologa da je srednja maksimalna temperatura bila veća nego u martu.

Proljeće je bilo promjenljivo uz česte padavine, a kasni proljećni mraz koji se javio krajem aprila uzrokovao je veliku štetu voćarskim kulturama.

Na istoku RS nije bilo jakog mraza, ali je padao snijeg koji je takođe nanio štete.

Ljeto je bilo promjenljivo uz čestu kišu i za razliku od prethodnih godina nije bilo velikih vrućina.

Jesen je bila prosječna po pitanju temperature, dok je decembar bio vrlo sušan i hladan, a ista situacija se desila i 2013. godine, a prije toga 1972. godine.

U Banjaluci je decembar 2016. bio najhladniji decembar u posljednjih 10 godina.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/decembar-u-banjaluci-najhladniji-u-posljednjih-10-godina-februar-najtopliji/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])