Studenti se smrzavaju i kupaju hladnom vodom (Video)

Objavljeno: 10. 2. 2017 u 19:19h

Problemi sa toplom vodom i grijanjem su naveli studente iz Studenstkog centra “Nikola Tesla” da reaguju tako što su prikupili preko 800 potpisa i proslijedili na adrese Uprave centra, gradonačelnika Banjaluke i ministarstva prosvjete i kulture.

U 21. vijeku se smrzavaju, kupaju hladnom vodom i uče po hodnicima.

“Ja apelujem od desetog mjeseca da se popravi stanje. Još prije tri godine su stigla obećanja Ministasrtva prosvjete i kulture i Ministarstva finansija da će u dom biti uloženo preko milion maraka ali nije. Realno stanje u prvog i drugom paviljonu je jako loše” – rekao je predsjednik Skupštine studenata SC “Nikola Tesla” Banjaluka Ljubiša Karlica.

Iz ministarstva prosvjete i kulture rekli su da će o ovom pitanju tek raspravljati. Niko u Upravi studentskog centra ne sjedi skrštenih ruku zbog postojećih problema iako se gomilaju posljednjih deset godina. Ono što je direktor mogao obećati je da će stolarija biti zamjenjena, ali i omogućena topla voda. Problem su i tendesrske procedure koje koče brzinu nabavke. Direktor je obećao rješavanja problem u ovoj godini.

“Mi obezbjeđujemo toplu vodu u jutarnjim časovima, dok kasnije zbog nedovoljnog kapaciteta naš sistem ne može da postigne dovoljno grijanje vode i odatle su određena nezadovoljstva koja su sa aspekta korisnika opravdana. Da neko sjedi skrštenih ruku, to nije tačno i definitivno problemi sa tim stvarima u prvom kvartalu ove godine moraju biti rješeni” – istakao je direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” Banjaluka Zoran Babić.

Grijanje u sobama postoji, ali je problem što ugovorom sa Toplanom nije obavezno grijanje između 22 časa i šest časova ujutru. Dotrajale instalacije dodatno otežavaju zbog čega su angažovani stručnjaci, ali i predstavnici Mašinskog fakulteta kako bi se došlo do maksimalnog iskorištenja toplotne energije.

U narednom periodu bi prema riječima direktora Studentski centar mogao da koristi i alternativni način grijanja odnosno da se grije na pelet. Uz kombinaciju sa grijanjem iz toplane to bi olakšalo život studentima i smanjilo troškove.

Sa druge strane, Babić poručuje i da su medijski natpisi bili prenapuhani. Garantuje da se studenti ne smrzavaju i da je slično bilo i prethodnih godina. Za sistemska rješenja neophodna je pomoć Vlade. Poručuje i da je sve dodatno podgrijano i skupštinskim studentskim izborima. Iako problemi postoje, jasno je da se vodi i studentska kampanja.

“Nešto što mogu da kažem da je u Studentskom centru aktuelna jedna pojava, a to je izbor novog studentskog tijela. Mogu da kažem da su stanari, korisnici usluga centra od ponedjeljka krenuli u određeni vid kampanje” – dodao je Babić.

–”Ja opet ponavljam i ne sporim da imamo identifikovane probleme. Sa jedne strane me ne iznenađuje uopšte reakcija studenata, i pitam se zašto ovo nije bilo prošle godine”.

Još uvijek aktuelni predsjednik skupštine takve izjave demantuje. Zadovoljan je Upravom doma i njihovom reakcijom nakon peticije. Ali zasluge i obećanja pripisuje sebi. Poručuje da izbori nemaju nikakve veze sa dizanjem prašine oko studentskog doma i da je mnogo prije sve pokrenuto.

“Ja imam dopise od devetog i desetog mjeseca prošle godine gdje sam apelovao na studentski centar da se ovaj problem riješi i tada sam i tražio smjenu upravnog odbora baš zbog ovih problema” – kazao je predsjednik Skupštine studenata SC “Nikola Tesla” Banjaluka Ljubiša Karlica i dodao da mu je drago što su doprinjeli ovom obećanju i obnovljanju zajedno sa direktorom koji je prihvatio odgovornost.

Kada je u pitanju novoizgrađeni četvri paviljon pojedina saopštenja o hladnoći u sobama su netačna, potvrdili su studenti. Kažu da grijanje funkcioniše dobro i da nemaju nikakvih problema.

“Ja sam prezadovoljna ovim paviljonom, toplo nam je i uvijek imamo toplu vodu. Na petom spratu imam drugaricu koja se takođe ne žali. Otvaramo čak prozore i budemo u majicama kratkih rukava, tako da nemam ni jednu primjedbu. Za ove natpise i učenje po hodnicima to je jedino nečija dobra volja” – rekla je student Tatjana Popović.

Sad kada su predstavnici studentske skupštine i Uprava centra napokon pronašli zajednički jezik stigli su novi napadi. Ovaj put otvoreno pismo nezadovoljnih studenata i predstavnika Studentskog parlamenta.

Prstom upiru na Ljubišu Karlicu i govore da je svaki njegov postupak motivisan novom pobjedom na studentskim izborima. U mnogim zavrzlamama i borbama za predsjedničku fotelju najvažnije bi bilo da se ne zaboravi prvobitni interes zbog kojeg su svi tu, a to je interes studenata.

Izvor: Srpskacafe

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/studenti-se-smrzavaju-i-kupaju-hladnom-vodom-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot