Studenti banjalučkog Univerziteta jezike više uče iz filma, nego na fakultetu

Objavljeno: 10. 2. 2017 u 19:28h

Studenti Banjalučkog univerziteta se žale da na fakultetima iz engleskog i njemačkog jezika ne mogu naučiti ništa novo, jer uče isto gradivo kao u srednjoj školi.

Gotovo na svim fakultetima banjalučkog Univerziteta, studentima se nudi mogućnost da biraju koji jezik žele da uče. Uglavnom su to engleski, njemački, italijanski i ruski, a na većini se, tvrde studenti, rade samo osnove. Primjedbe imaju na jednostavne lekcije, puno ponavljačkog gradiva, nedostatak stručnih termina, te to što jezike većinom uče samo jednu godinu.

 “Izabrao sam engleski u nadi da ću ga, za četiri semestra, koliko smo učili, usavršiti, međutim ništa od toga. Malo samo proširili vokabular, a gramatiku samo ponavljali, čak je bila uže obrađena nego što smo učili u gimnaziji” – kaže Boris Kičić, student na Fakultetu političkih nauka, dodajući da mu je taj engleski bio „laka“ desetka u indeks.

Situacija je, kažu studenti, slična i na Filozofskom, Mašinskom, Ekonomskom, te Poljoprivrednom fakultetu. Na nekim fakultetima engleski je čak obavezan, ali ni tada, kažu, ne uče ništa novo.

“Bolje bi bilo da učimo stručne termine vezane za naše zanimanje, nego što ponavljamo lekcije. Više sam novih reči naučio iz filmova i pesama, nego na predavanju. Valjda u trećoj godini dobijamo stručni engleski, pa se nadam da ćemo tu moći naučiti više”  – kaže Đorđe Tihomirović, student druge godine Mašinskog fakulteta, kojem je engleski u prvoj godini bio obavezan.

Sve to dobro je došlo školama stranih jezika, kojima su studenti skoro polovina kandidata.

“Dosta mladih dolazi na kurseve, neki uče od početka, a neki nastavljaju. Ali dešava se da osam godina u školi i dve godine na fakultetu uče njemački, a znaju samo da se predstave. Ne znam da li je to do profesora ili studenata, ali šteta je što ne iskoriste priliku i nauče na fakultetima kada već imaju priliku” – kaže Andrea Piljagić, profesor njemačkog  u privatnoj školi jezika.

Dodaje da je na Filološkom fakultetu, koji je išla, situacija drugačija. Gradivo im je, kaže, naprednije, jer se podrazumjevalo da imaju dobru podlogu, te da kakav god plan nasteve profesori pravili, studenti koji žele naučiti više imaju pravo da tražiti to od profesora koji će im sigurno izaći u susret.

Sa većine fakulteta nismo uspjeli dobiti odgovore, a jedini komentar na tvrdnje studenata stigao je sa Fakulteta političkih nauka.

“Naša namjera je da studenti ovladaju teminologijom primerenom za discipline koje se izučavaju, ali sadržaj nastave stranih jezika kreiraju nastavnici” – objašnjava Duško Trninić, prodekan za nastavu Fakulteta političkih nauka.

Medicina i Pravo za primjer

Studenti Medicinskog fakulteta uče engleski jezik, ali, kažu, nije ni malo lako. Šire vokabular, uče termine vezane za njihovu profesiju, te vežbaju konverzaciju. Slično je i na Pravnom fakultetu, gde studenti na engleskom jeziku uče pravnu terminologiju.

“Lekcije su  teške, malo ko je znao položiti test, jer je bio baš zahtjevan. Meni nije bio problem, jer znam engleski, jedino mislim da bi ga trebali učiti duže od jedne godine, da bolje utvrdimo” – kaže Biljana, studentica prava.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/studenti-banjaluckog-univerziteta-jezike-vise-uce-iz-filma-nego-na-fakultetu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])