Banjaluka: Dogradnjom Kolibrija mjesta za još 200 djece

Objavljeno: 10. 2. 2017 u 10:34h

Banjaluka – Za izgradnju vrtića ove godine je planirano milion maraka, a više od pola te sume trebalo bi da bude investirano u dogradnju postojećeg objekta vrtića “Kolibri” u Lazarevu.

Potvrdio je ovo v.d načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Istakao je da bi na području grada u 2017. trebalo da bude omogućen dodatni smještaj za ukupno 340 djece.

“Za dogradnju vrtića “Kolibri” već imamo spremnu projektnu dokumentaciju. Proširenjem tog objekta bila bi obezbijeđena mjesta za oko 200 mališana. Radovi će početi čim novac postane operativan, ali teško je reći kada će to biti. Ovogodišnji iznos novca za izgradnju svih novih vrtića planiran je kroz grant od milion maraka, koji treba da bude uplaćen gradu sa viših nivoa vlasti”, kazao je Bilčar.

Istakao je da se ostatak ovogodišnjih planova za proširenje vrtićkih kapaciteta odnosi na preuređenje poslovnih prostora u vlasništvu grada za smještaj djece.

“Za te potrebe bismo iskoristili prostor koji se nalazi pored postojećeg vrtića “Lana” u Rosuljama u ulici Kralja Petra Drugog i tu bi mogla biti smještena jedna manja grupa do 30 mališana”, rekao je Bilčar.

Naveo je da bi u Obilićevu mogli preurediti prostor u vlasništvu grada pored postojećeg vrtića “Bubamara” u kojem bi bio napravljen dodatni prostor za oko 20 djece.

“Na Starčevici bismo isto adaptirali prostor u vlasništvu grada od 300 kvadrata u kojem bi bilo smješteno do 90 mališana, čime bismo konačno mogli izaći u susret zahtjevima mještana ove mjesne zajednice za otvaranje vrtića”, naveo je Bilčar.

Pored navedenih radova, od ovog novca trebalo bi da bude i saniran trošni krov na postojećem objektu vrtića “Radost”, koji se nalazi pored OŠ “Jovan Cvijić”.

Napomenuo je da su ove planove usaglasili sa Centrom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

U okviru Centra trenutno rade 22 vrtića u kojima boravi oko 2.180 djece raspoređenih u 94 grupe, dok se na rang-listi čekanja za smještaj nalazi 2.348 mališana.

Priprema

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS organizuje program pripreme djece za polazak u prvi razred za one mališane koji nisu išli u vrtić. Program će početi 1. marta i trajaće do 31. maja. Roditelji prijave mogu dostaviti još danas do 12 časova i plaćaće 20 KM mjesečno. Lani je kroz ovaj program prošlo oko 550 djece, a sličan broj prijava u Centru očekuju i ove godine.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-dogradnjom-kolibrija-mjesta-za-jos-200-djece/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])