Žrtve krvavog pira opominju na srpsko jedinstvo

Objavljeno: 6. 2. 2017 u 12:11h

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u Spomen-kosturnici juče je u Drakuliću obilježena 75. godišnjica od ustaškog pokolja 2.300 Srba u Drugom svjetskom ratu. Žrtve, među kojima je bilo i 551 dijete, ubijene su 7. februara 1942. u selima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac, bez ispaljenog metka.

Obilježavanju ovog strašnog zločina prisustvovalo je nekoliko stotina građana, među kojim su bili potomci žrtava, ali i preživjeli Drakulićani, koji su uspjeli da pobjegnu pred ustaškim nožem. Prethodno je u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću služena sveta liturgija.

Osamdesetčetvorogodišnji Mile Panić imao je svega devet godina kad su mu ustaše ubile oca i zaklale dvije starije sestre i njihove porodice u Motikama.

“Moj otac je ubijen kada se vraćao iz treće smjene iz rudnika Rakovac, gdje je i radio. Udaren je krampom u glavu, a kada smo vadili kosti žrtava mnoge lobanje su imale kockaste rupe od krampa. Komšija Šimun Josipović je nakon očevog ubistva rekao majci da bježi i sklanja ostalu djecu i tako smo se spasili”, ispričao je Panić.

Služenju parastosa prisustvovali su, osim potomaka žrtava i stanovnika Drakulića, i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, ministar pravde RS Anton Kasipović, delegacija Narodne skupštine RS te gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da ne treba zaboraviti žrtve ubijene na mučki način.

“Ovakve stvari nam govore da treba da čuvamo svoje institucije kako bismo se sa sigurnošću okrenuli budućnosti. Treba opraštati, ali ne i zaboraviti”, rekao je Ivanić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da srpski narod mora podići svoju svijest i bolje se organizovati da sačuva sve što je srpsko.

“Samo jedinstvo, sloboda i otadžbina srpskom narodu daju garanciju da može imati miran život”, smatra Savanović.

Gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da su civili u Drakuliću ubijeni isključivo zbog svoje vjerske i nacionalne pripadnosti.

“Važno je sjećati se i obilježavati stradanje naroda na našim prostorima te izvlačiti iskustvo iz ovakvih tragičnih događaja. Zato je izuzetno važan državni okvir zvani Republika Srpska, koja je garancija slobode i opstanka na ovom prostoru”, kazao je Radojičić.

Ustaše su pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića” uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

U romanu “Drakulići” pokojnog banjalučkog novinara Jovana Babića, koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. predstavlja genocid. Plan pokolja, prije koga su čak potrovani psi u tim selima – da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za Hrvatsku krajinu Viktor Gutić zajedno sa fratrom Nikolom Bilogrivićem, dok se po monstruoznosti zločina istakao zloglasni fra Filipović.

7. februar

Potpredsjednik Skupštine grada Milan Milaković podnijeće iduće sedmice gradskom parlamentu inicijativu da 7. februar bude proglašen danom žalosti na području grada Banjaluka.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/zrtve-krvavog-pira-opominju-na-srpsko-jedinstvo/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])