Slučaj “Specijalci”: Odbijen zahtjev odbrane za izuzeće sudija

Objavljeno: 3. 2. 2017 u 16:34h

Okružni sud Banjaluka odbio je zahtjev odbrane za izuzeće sudskog vijeća u predmetu protiv suspendovanih specijalaca MUP-a RS, optuženih za pljačku 616.548 KM iz blindiranog kombija “Sektor sekjuritija” na autoputu Banjaluka – Gradiška.

U optuženičkoj klupi nalaze se specijalci Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, te civil Oleg Banda. Izuzeće sudija na prošlom ročištu zatražili su advokati Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević, branioci trojice optuženih, iz razloga što sumnjaju u nepristrasnost vijeća, ali i zbog činjenice da je to vijeće ranije učestvovalo u donošenju odluke koja se može pobijati.

Ipak, zahtjev odbrane odbijen je na opštoj sjednici Okružnog suda u Banjaluci i u nastavku procesa specijalcima će suditi neizmjenjeno vijeće u sastavu Olga Pantić, Srđan Forca i Svjetlana Marić. Upravo je to vijeće krajem godine odbacilo sporazume o priznanju krivice po kome su četvorica optuženih trebali biti osuđeni na ukupno 25 godina zatvora.

Nagodbom, koju su sklopili sa Republičkim javnim tužilaštvom, bilo je predviđeno da se Malić, kao organizator zločinačkog udruženja, osudi na osam godina zatvora, a članovi Paraš i Popović na po šest i Banda na pet godina zatvora. Dogovoreno je i da se od optuženih solidarno oduzme imovinska korist u iznosu od oko 543 000 KM, kao i da plate troškove postupka u iznosu od oko 12 000 KM. Sud je taj sporazum odbio bez ikakvog obrazloženja, a vjeruje se da vijeće nije bilo zadovoljno visinom predloženih kazni, kao i činjenicom da tužilaštvo prilikom sklapanja sporazuma nije tražilo izjašnjenje oštećenih, odnosno “UniCredit” banke i zaštitara “Sector securitya” Đurađa Bajića, koji je u pljački ranjen u rame.

S druge strane prihvaćeni su sporazumi po kojima su svjedoci pokajnici u ovom predmetu pravosnažno osuđeni na četiri godine zatvora. Danijel Kuzmić, radnik „Sector securitya“ koji je u pljački imao ulogu tipera osuđen je na tri godine, a na po šest mjeseci zatvora osuđeni su specijalci Željko Inđić, koji je učestvovao u pljački, i Goran Janjuz, koji je optuženima dao logističku podršku. Razlog za tako male kazne je bilo to što su oni pomogli u otkrivanju zločinačkog udruženja.

Optuženi se terete da su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banjaluka – Gradiška, “audijem A6” presreli kolonu vozila koja je u Zagreb prevozila novac “UniCredit” banke. Pucajući iz automatskih pušaka i pod pretnjom “zoljom” razbojnici su naterali obezbjeđenje da otvori blindirani kombi iz koga su ukrali 616.548 KM, a tom prilikom ranjen je vozač kombija Đurađ Bajić.

Izvor: srpskacafe.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/slucaj-specijalci-odbijen-zahtjev-odbrane-za-izuzece-sudija/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])