Građani ogorčeni: Skuplje karte udar na tanak kućni budžet

Objavljeno: 2. 2. 2017 u 15:37h

“Kupili smo skuplje mjesečne karte, jer nemamo izbora pošto je autobuski prevoz jedini način da dođem do posla, ljekara ili da obavimo svakodnevne obaveze. Međutim, povećanje cijene autobuskih karata je neopravdano i to je udar na ionako tanak kućni budžet.”

Tvrde to građani korisnici gradskog prevoza nakon što je juče stupio na snagu novi cjenovnik po kojem su poskupjele i pojedinačne i mjesečne karte.

Mještanka Derviša, koja je strpljivo čekala u redu da kupi mjesečnu kartu za dijete, nije krila nezadovoljstvo najnovijim poskupljenjem prevoza.

“Ovo nikako nije opravdano. Mjesečna karta koju koristi moje dijete za prevoz do Derviša prije je koštala 26,1, a sada 28 KM. Svaki udar na kućni budžet pa makar to bilo 1,9 KM nije dobar ukoliko se uzme u obzir životni standard građana, plate i cijene životnih namirnica”, rekla je naša sagovornica, koja nije željela da se predstavi.

Stanovnik Novoselije Ekrem Dembo, koji koristi prevoz autobusima na linijama osam i devet, kaže da su radnici najviše oštećeni poskupljenjem karata.

“Cijena mjesečne karte, koju sada kupujem poskupjela je za oko četiri marke i sada je 32,6 KM. Čuo sam da su prevoznici u velikim problemima i da žele ovim poskupljenjem da vrate kredite. Vozačima daju crkavicu, a samo oni imaju velike plate. Ne očekujem da će ikada doći do pojeftinjenja, oni će i dalje samo podizati cijene”, kazao je Dembo.

Razočarana je i mještanka Kočićevog vijenca, koja je rekla da se neprijatno iznenadila kada je za sebe i supruga u ponedjeljak kupovala jedinstvene penzionerske karte.

“Rekli su da za penzionere neće poskupjeti mjesečne karte. Kada mi je blagajnica rekla da umjesto 17 KM po karti moram platiti 20 KM ostala sam zatečena. Penzije su niske i poskupljenje je neopravdano, ali nisam imala izbora”, kazala je penzionerka koja nije željela da joj objavimo ime.

I student koji se predstavio samo kao Nebojša, kojeg smo juče zatekli kako kupuje mjesečnu kartu, smatra da nije trebalo da dođe do poskupljenja karata.

“Razlika je nekoliko maraka, ali ako članovi jedne porodice kupuju više karata, onda se ona povećava, a to je već udar na ionako tanak kućni budžet”, rekao je Nebojša.

Autobuski prevoznici su sredinom decembra prošle godine uputili na adresu grada zvaničan zahtjev za povećanje cijene karata i to pravdali povećanjem cijena goriva i uvođenjem novih akciza na gorivo od ove godine.

Nerealne cijene

I oni koji ne kupuju mjesečne karte smatraju da povećanje cijene karata nije opravdano. Sanja Dobrijević, koju smo zatekli na autobuskoj stanici u centru grada, je rekla da je ranija cijena pojedinačne karte od 1,4 KM bila korektna.

“S obzirom na naš životni standard, svako povećanje cijena je previše za naše kućne budžete. Razlika jeste od 0,20 KM, ali mjesečno se to nagomila, pogotovo zato što je veliki broj ljudi nezaposlen”, dodala je Dobrijevićeva.

Gradski prevoz

stare cijene         nove cijene

  • Pojedinačna karta       1,4     1,6
  • Jedinstvena dnevna       5

Mjesečne karte

  • Radnici     36,5   39,5
  • Studenti i đaci 26,1   28
  • Djeca poginulih boraca, supruge poginulih boraca i penzioneri 13

Jedinstvena mjesečna

  • Radnici     51,1   55
  • Studenti i đaci 35,9   38,5
  • Penzioneri 17    20

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/gradani-ogorceni-skuplje-karte-udar-na-tanak-kucni-budzet/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot