Nema kazni zbog hrpa snijega: Pješaci i vozači se guraju ulicama Banjaluke, trotoari zatrpani

Objavljeno: 26. 1. 2017 u 19:01h

Građani i preduzetnici snijeg iz dvorišta bacaju na trotoare i tako krše zakon, ali kaznu od 100 do 7.000 KM još niko nije platio.

Zbog zatrpanih trotoara, pješaci često hodaju kolovozima, koji su, zbog gomila snijega suženi, pa i vozači imaju problem da se mimoiđu automobilima.

“Po trotoaru idemo u kolonama, pa preskačemo kamaru snijega ako hoćemo da pređemo ulicu. Niko od stanara zgrade se nije sjetio da se organizujemo i očistimo sve, a ispred baraka komšije su pobacali snijeg po ulici. Sve bih ja to kažnjavao” – kaže Milovan Aleksić iz Lazareva.

Grad kaznama za sada samo prijeti, jer, kako je potvrđeno u Komunalnoj policiji, niko još nije „dobio po džepu“ zbog ovog problema. Gomile snijega, koji se zbog hladnoće sporo sliježe i topi, prave probleme i zimskim službama.

“Iz godine u godinu imamo problem sa zakrčenim trotoarima, pogotovo u uskim ulicama, u naseljima sa porodičnim kućama, kakve su neke ulice u Novoj Varoši. Umjesto da očiste snijeg sa trotoara, ispred svojih kuća, što im je zakonska obaveza, oni ga izbacuju na trotoare, pa se onda žale što trotoari nisu očišćeni. Niko, pod takvim uslovima, ne može stići da raščisti snijeg” – kaže Milan Plavšić, tehnički direktor „Čistoće“, koji ima dugogodišnje iskustvo sa upravljanjem zimskom službom u centru Banjaluke.

Plavšić je dodao da ovaj problem ne mogu rješavati putari i zimske službe, nego jedino Komunalna policija.

“Propisi su jasni, a Komunalna policija je nadležna da ih provodi. Dok ih ne udare po džepu, građani će se ponašati kako im je lakše i za sve kriviti nas iz zimskih službi” – kaže Plavšić.

Građani su dužni da očiste od snijega ulaze ispred svojih kuća i zgrada, a korisnici poslovnih prostora moraju očistiti i trotoare i ulicu ispred ulaza u lokal, u širini od najmanje dva metra. Odlaganje snijega na trotoare, ulice, trgove i parkove je zabranjeno. Za kršenje ovih propisa za građane i preduzetnike su propisane kazne od 100 do 1.000 KM, a za preduzeća i ustanove od 500 do 7.000 KM.

Odvoz snijega

U „Čistoći“ kažu da danima snijeg iz najužeg centra odvoze na Banjalučko polje.

“Odvozimo snijeg iz Gospodske, ispred glavne Pošte i sa Trga Krajine, ali ne možemo odvesti sav snijeg iz cijelog grada, niti bi grad mogao platiti toliki posao” – kaže Plavšić.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nema-kazni-zbog-hrpa-snijega-pjesaci-i-vozaci-se-guraju-ulicama-banjaluke-trotoari-zatrpani/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])