CJB Banjaluka: U toku je akcija “Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu”

Objavljeno: 26. 1. 2017 u 19:58h

Pripadnici Centra javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka do 28. februara sprovodiće akciju “Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu” s ciljem smanjenja posljedica po lica u saobraćajnim nezgodama, saopšteno je iz CJB-a Banjaluka.

Iz CJB-a Banjaluka podsjećaju da je u toku prošle godine na području ovog centra evidentirano ukupno 4.458 saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo 45 lica, što je smanjenje broja za 15 odsto, dok je 240 lica teško, a 1.150 lakše povrijeđeno.

“Analizom saobraćajnih nezgoda uočeno je da većina učesnika u saobraćaju nije koristila bezbjednosne pojaseve u vozilima za vrijeme kretanja na javnom putu, a čija je upotreba obavezna po Zakonom o osnovama saobraćaja na putevima BiH”, ističu iz policije.

Policija je tokom prošle godine zbog nekorišćenja pojasa sankcionisala 10.180 lica, što je za 79,2 odsto više u odnosu na 2015. godinu, a 57 prekršajnih naloga izdato je zbog prevoza djece mlađe od pet godina koja nisu ispravno vezana u sigurnosnoj sjedalici, što je za 21,2 odsto više nego 2015. godine, kada je zbog istog prekršaja izdato 47 naloga.

Iz CJB-a Banjaluka podsjećaju učesnike u saobraćaju da su u obavezi da koriste bezbjednosni pojas, kako u svojstvu vozača i suvozača, tako i u svojstvu putnika. Djeca do pet godina na zadnjem sjedištu su u obavezi da budu u sigurnosnoj sjedali pravilno postavljenoj i pričvršćenoj, dok su djeca od pet do 12 godina u obavezi da koriste bezbjednosni pojas.

Djeca do 12 godina se ne smiju prevoziti na prednjem sjedištu, s tim da djeca do dvije godine smiju se prevoziti na prednjem sjedištu u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj u suprotnom smjeru od smjera kretanja vozila, ako je isključen vazdušni jastuk na mjestu suvozača. Za nepoštovanje zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/cjb-banjaluka-u-toku-je-akcija-pojas-i-sigurnosne-sjedalice-za-djecu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot