Tihi rat gradske vlasti i Savjeta omladinskih organizacija: Odzvonilo vječitim omladincima

Objavljeno: 25. 1. 2017 u 19:14h

Savjet omladinskih organizacija bi mogao ostati bez kancelarije u Domu omladine Banjaluka, ako se uskoro više ne angažuje i ne promjeni rukovodstvo, zaprijetili su iz Gradske uprave.

Grad SOOBL optužuje za nerad, kršenje zakona i inertnost, dok omladinci odgovaraju: nemamo ni novca, ni uslova za rad. Svake godine dobijali su sve manje novca iz budžeta, pa je taj iznos sa 10.000 KM, spao na 3.500 KM.

Za 2014. trebali su dobiti 10.000 KM, a isplaćeno im je 6.000 KM. Godine 2015. bilo je planirano 6.000 KM, a uplaćeno je 4.500 KM, dok su prošle godine od planiranih 3.500 KM, dobili samo pola.

Nezadovoljstvo Grada radom Savjeta postoji još od njegovog osnivanja, a pred kraj prošle godine doživjelo je vrhunac. Nagađa se da iza svega stoji partijska podjela, ali i da je do problema u radu Savjeta dovelo i sve manje novca koji Grad za njih izdvaja.

Lavinu kritika pokrenule su neke od tridesetak omladinskih organizacija, ali niko od lidera mladih nije se usudio da progovori javno, imenom i prezimenom, a buru je dodatno podiglo i to što je ugovor o korištenju prostora u Domu omladine istekao prije pola godine.

Gradsko Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport danima proziva omladince, a kao jedan od problema navode to što većina lidera ima više od 30 godina, pa poručuju da „vječitim omladincima“ tu više nije mjesto.

“Grad je im je obezbjeđivao osnovne uslove za rad: kancelariju, režijski troškove, PDV, kancelarijski materijal, knjigovodstvene usluge, te održavanje internet stranice. Prošle godine uplatili smo im 1.600 KM, što je pola od budžetom planiranog novca. Preostali iznos nije uplaćen, jer Savjet nije održao skupštinu, izabrao nove organe upravljanja, niti dostavio izvještaje o radu” – objašnjava Dragan Banjac, v.d. načelnika ovog odjeljenja.

SOOBL su kritikovali i odbornici, mladi i oni malo stariji, koji tvrde da su u Savjetu ljudi koji gledaju samo svoj interes, te da je to više „veće staraca, nego savjet omladinaca“.

“Damo im kancelariju i platimo troškove, na njima je samo da rade i oni ne urade ništa. Nadam se da će biti formiran novi Savjet, da se kutarišemo ovih što nisu ništa radili, jer ima djece koja bi radila, a ne mogu doći do izražaja” – kaže Vladimir Mirošljević (NDP), ne imenujući nikoga konkretno.

Na sve optužbe u SOOBL odgovaraju:“nastavićemo sa radom, sa ili bez podrške Grada“.

“Bilo je nekoliko pokušaja pronalaska zajedničkog jezika, ali se to uglavnom svelo na ucjene i apelovanja šta to mi treba da radimo. Nismo se htjeli zanimati, niti komentarisati optužbe Gradske uprave, jer nisu bile osnovane, a pokazali su i nepoznavanje funkcionisanja omladinskog sektora. Tjerali su nas da radimo neke stvari koje nisu u skladu sa Zakonom” – navode u SOOBL, ne precizirajući kakve su to bile „nepristojne ponude“.

Nisu negirali da imaju i „vječitih omladinaca“, tvrdeći da su u trenutku izbora oni bili mladi i da imaju pravo da završe svoj mandat.

Lideri pod pritiskom

Omladince vodi Dražen Barišić, generalni sekretar je Miloš Blagojević, predsjednik skupštine Željko Ojdanić, a u upravi su i Mišo Stamenović, Vesna Blagojević, Nebojša Malešević, Marko Aleksić, Armi Buro i Đorđe Vujatović. Većini mandat ističe u aprilu. Niko od lidera nije želio da istupi javno, imenom i prezimenom, ali neki tvrde da su predstavnici Grada vršili pritisak na njih da se povuku prije isteka mandata, što nije po zakonu.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/tihi-rat-gradske-vlasti-i-savjeta-omladinskih-organizacija-odzvonilo-vjecitim-omladincima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot