Novac za komunalije potrošen na trpezu

Objavljeno: 23. 1. 2017 u 20:29h

Brojni Banjalučani su novac namijenjen plaćanju vode, struje i drugih režija “ostavili na stranu”, kako bi proslavili praznike, ali i dočekali sljedeću platu.

Zbog toga neka preduzeća od decembra do februara bilježe pad uplata skoro duplo.

“Naše četvoročlano domaćinstvo u zimskom periodu za režije mjesečno izdvaja oko 250 maraka. S obzirom na to da slavimo Svetog Jovana, kojem su prethodili Božić i Nova godina, potrošili smo više nego što smo planirali, uključujući i dio novca za račune. Inače, redovno plaćamo sve obaveze, pa će ova svojevrsna pozajmica biti vraćena već početkom februara” – kaže Banjalučanin Mitar K.

Da se brojni potrošači vode ovom parolom, potvrđuju i u “Vodovodu”, gdje račune za utrošenu vodu šalju svaka tri mjeseca.

“U januaru se dešava da dođe do smanjenja broja uplata i to za oko 40 odsto. Isto se dešava i u avgustu, a pretpostavljamo da je to zbog godišnjih odmora i početka školske godine” – navodi Branka Ristić, portparol “Vodovoda” i dodaje da je naplata za 2016. godinu iznosila 95 odsto.

“Elektrokrajina”, od decembra do februara, bilježi pad uplata za deset do 15 odsto.

“Za pretpostaviti je da je razlog veća cijena struje koja uz povećanu potrošnju kupcima donosi i veće mjesečne račune, koji se onda teže izmiruju” – navodi Predrag Klincov, portparol “Elektrokrajine”.

Procenat naplate za utrošenu struju od oktobara do marta kada je na snazi zimska tarifa je više od 90 odsto.

U gradskoj “Čistoći” su takođe potvrdili da u decembru i januaru bilježe manje uplata za odvoz smeća.

U Pokretu potrošača kažu da su građani novac potrošili na drugim stranama i da nisu vodili računa koliko troše, ali da je to očekivano u vrijeme praznika. Ljudi su, kažu, navikli da, bez obzira na sve, proslavljaju Božić i Novu godinu, pa su vjerovatno novac namijenjen komunalijama, potrošili u druge svrhe.

“Odlaganje plaćanja računa za komunalije je privremeno. To nije tragično i ni jedno preduzeće nije zbog toga propalo. Ko je redovno plaćao, to će činiti i dalje” – navodi Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača.

Za grijanje mora biti

“Toplana” je jedno od rijetkih preduzeća gdje kažu da tokom praznika nije smanjen broj uplata za grijanje.

“Već nekoliko godina prosjek naplate isporučene toplotne energije kreće se oko 85 odsto. Samo u ljetnjim mjesecima imamo manji priliv sredstava, jer se manje i fakturiše zbog toga što ljeti ne plaćaju potrošači sa kalorimetrima i instalisanoj snazi” – navode u “Toplani.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/novac-za-komunalije-potrosen-na-trpezu/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot