Banjaluka: Plaćanje duga Toplani ili isključenje grijanja

Objavljeno: 20. 1. 2017 u 15:19h

“Toplana” je ovih dana poslala opomene pred isključenje na adrese najvećih dužnika, u kojima ih poziva da izmire svoje obaveze do 10. februara.

Ovo upozorenje poslato je s ciljem da se prikupi novac da bi se mogla nabaviti nova količina mazuta, jer su postojeće zalihe dovoljne za grijanje samo do polovine februara.

“Toplana”, prema posljednjim podacima, potražuje oko 29 miliona KM, od čega javna preduzeća i institucije duguju oko šest miliona.

Među najvećim dužnicima su Studentski centar “Nikola Tesla”, koji duguje oko 2,5 miliona maraka, Univerzitetski klinički centar RS sa dugom većim od milion maraka, te Narodna i univerzitetska biblioteka RS, koja duguje više od 400.000 maraka. Dug Narodnog pozorišta RS za račune za grijanje iznosi oko 250.000 maraka, Zavoda za izgradnju oko 165.000, a Doma zdravlja oko 150.000 KM.

S obzirom na niske temperature posljednjih dana potrošnja mazuta je povećana, pa kredit od pet miliona maraka, za koji je grad dao garancije, neće biti dovoljan za završetak grijne sezone.

Gradonačelnik Igor Radojičić potvrdio je juče da je “Toplana” prošle sedmice pozvala velike dužnike da izmire svoja dugovanja, kako bi se mogla uspješno završiti ovogodišnja sezona.

“Gradska uprava je davanjem garancije od pet miliona KM uspjela da riješi dio ove sezone, ali s obzirom na vremenske prilike, to neće biti dovoljno. Ako javni sektor kao što su Univerzitetski klinički centar RS, Studentski centar “Nikola Tesla”, fakulteti i kulturne ustanove, koji duguju više od šest miliona KM, ne izmire svoja dugovanja, ponovo ćemo imati problema od sredine februara”, rekao je Radojičić.

Dodao je da grad čini maksimalne napore da se sezona dovede do kraja i da se ne obustavi grijanje u gradu.

“Neće više biti sastanaka sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), jer su oni dali svoju konačnu ponudu. Očekujem da ćemo na idućoj sjednici Skupštine grada 31. januara odlučivati i o tekućoj i narednoj sezoni grijanja. Očekujem da tada budu predložena barem dva moguća rješenja, od kojih bi jedan bio aranžman sa EBRD-om. On podrazumijeva veliki kredit, a drugo rješenje je poziv za zakup ili koncesiju svih zainteresovanih subjekata. Oba rješenja imaju svoja otvorena pitanja, ali je najlošije dočekati još jednu sezonu sa postojećom problematikom”, rekao je  Radojičić.

Na vanrednoj sjednici Skupštine grada 27. decembra prošle godine jednoglasno je usvojena odluka da se “Toplani” da garancija za podizanje kredita od pet miliona maraka za nabavku mazuta, da Banjaluka usred zime ne bi ostala bez grijanja.

“Toplana” je pri kraju prošle sezone poslala opomene na adrese 10.500 potrošača. Pojedinim građanima se dug nagomilao i na nekoliko hiljada maraka, a jedan građanin je svojevrsni rekorder sa dugom od 25.000 KM.

“Toplana” grije više od 20.000 potrošača, a u prosjeku njih 15 odsto ne izmiruje redovno svoje obaveze.

Revizija

U izvještaju revizije učinka o temi upravljanja potraživanjima javnih preduzeća, koji je za period od 2011. do 2015. godine uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora, navodi se da su na kraju 2014. godine od ukupno 29 miliona maraka potraživanja banjalučke “Toplane”, oko 20 miliona maraka potraživanja starija od jedne godine, a od toga je oko deset miliona starije od pet godina.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-placanje-duga-toplani-ili-iskljucenje-grijanja/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot