Banjaluka: Krajina Borac deložirao Malbašića

Objavljeno: 20. 1. 2017 u 13:41h

Preduzeće “Krajina Borac” poslije nepunih 18 godina pravne bitke juče je ušlo u posjed svojih poslovnih prostora u centru Banjaluke koje je nezakonito otkupio Mihajlo Kovačević, a zatim ih preprodao kompaniji “Malbašić” čiji je vlasnik poznati biznismen Veselko Malbašić i koja ih je godinama koristila.

Predaju poslovnih prostora naložio je sud nakon što je donesena pravosnažna presuda da oni pripadaju “Krajina Borcu”. Ulasku u posjed prethodili su pregovori predstavnika “Krajina Borca” i kompanije “Malbašić” u kojima su učestvovali i zakupci objekata. Ispred ulaza u zgradu u kojoj se nalaze poslovni prostori sudske izvršioce i sudsku policiju sačekalo je privatno obezbjeđenje koje su angažovali zakupci. Poslije jednog časa pregovora promijenjena je brava na ulazu koji vodi u glavni poslovni prostor smješten na tri etaže. Postignut je dogovor da “Krajina Borac” naknadno uđe i u preostali prostor od 29 kvadrata u prizemlju sa posebnim ulazima iz šetališne zone u ulici Veselina Masleše.

Advokat Dragan Tolimir koji zastupa “Krajina Borac” kaže da je bilo malo zatezanja u vezi sa preuzimanjem poslovnih prostora zbog pokušaja odugovlačenja, ali da je na kraju sve završeno bez problema.

“Ušli smo u posjed poslovnih prostora na prvom spratu, u prizemlju i u podrumu ukupne površine 360 kvadrata. Zamijenjeni su ulošci na svim vratima tih poslovnih prostora. Ostalo je još preuzimanje manjih prostora koji se nalaze bočno i koje ćemo preuzeti naknadno – kaže Tolimir.

Pravosnažnom sudskom presudom kompaniji “Malbašić” je naloženo i da “Krajina Borcu” isplati milionsku novčanu odštetu za bespravno korišćenje poslovnih prostora.

“Pokrenuti su postupci u cilju pobijanja pravnih radnji kojima je firma “Malbašić” cjelokupnu imovinu prenijela na treća lica. Planiramo da podnesemo i krivičnu prijavu zbog oštećenja povjerioca”, rekao je Tolimir.

Direktor “Krajina Borca” Zoran Milaković kaže da je zadovoljan što je sproveden dio pravosnažne i izvršne presude Okružnog suda u Banjaluci iz jula prošle godine.

“Poslije ulaska u posjed svih poslovnih prostora zatražićemo i izvršenje sudske odluke koja se odnosi na finansijski dio, odnosno isplatu obeštećenja u iznosu 2,9 miliona maraka plus zatezne kamate i neplaćenu zakupninu što ukupno iznosi više od sedam miliona KM. Kompanija “Malbašić” pokušava da izbjegne izvršenje finansijskog dijela presude. To čini tako što je sve nekretnine koje se vode na njoj prepisala na treća lica u vrijeme izvršnog postupka, odnosno poslije pravosnažne presude. Time čini krivično djelo za koje je Krivičnim zakonom RS propisana kazna od tri do osam godina zatvora”, rekao je Milaković.

Advokat Aleksandar Popović, koji zastupa kompaniju “Malbašić”, kaže da je predaja poslovnih prostora u posjed izvršena uz niz procesnih grešaka.

“Prvi put u našoj praksi zabilježeno je da sudski izvršilac identifikuje objekat koji je predmet izvršnog postupka i da to u dosadašnjem dijelu postupka nije učinio sud. Procesni nedostatak je i to što je za sporni lokal u izvršnoj sudskoj odluci navedena adresa ulica kralja Petra Prvog Karađorđevića 62 koja ne postoji jer je u nadležnom odjeljenju Gradske uprave za taj lokal navedena adresa u ulici Veselina Masleše 1. Presudu ćemo u postupku revizije oboriti u Vrhovnom sudu RS. Ako odluka Vrhovnog suda bude negativna ići ćemo sa prijedlogom za mjeru u Ustavnom sudu BiH”, rekao je Popović.

Osnovni sud u Banjaluci donio je 29. decembra prošle godine na osnovu pravosnažne presude banjalučkog Okružnog suda zaključak o sprovođenju rješenja o izvršenju prema kome kompanija “Malbašić” treba da preda “Krajina Borcu” poslovne prostore u neboderu u Gospodskoj ulici. “Glas Srpske” objavio je da je Malbašić nakon pravosnažne presude Okružnog suda za samo mjesec i po ugasio čak osam žiro računa kompanije “Malbašić”. Osim toga, on je vlasništvo nad kompanijom koja je glavni akter spora prebacio na treću osobu, a ta firma zatim je kupila i njegova preostala četiri preduzeća. Cilj tih poteza bio je da izbjegne isplatu milionske odštete “Krajina Borcu”.

Malbašić je sporne poslovne prostore kupio od Mihajla Kovačevića iz Banjaluke, koji ih je prethodno kupio od preduzeća “Trgovina Borac” iz Travnika. “Trgovina Borac” je filijala nekadašnjeg giganta tekstilne i obućarske industrije “Borac” iz Travnika. To preduzeće je poslovne prostore u Banjaluci prodalo u poslijeratnom periodu, iako nije imalo pravo da raspolaže njom jer je sva imovina državnih preduzeća pripala državnim firmama u entitetima u kojima se i nalazi. Sud je poništio ugovor između “Trgovine Borac” i Kovačevića o kupovini poslovnih prostora, zaključen 5. avgusta 1999. godine. Poništen je i kupoprodajni ugovor između Kovačevića i kompanije “Malbašić”, zaključen 15. decembra 2005. godine.

Plan vlastita prodavnica

Dragan Tolimir kaže da zakupodavac koji se nalazi u spornom poslovnom prostoru ima rok od sedam dana da iznese svoje stvari.

“Direktor “Krajina Borca” je rekao da je u planu otvaranje vlastite prodavnice. Mi smo, radi opreza, zajedno sa poslovnim prostorom preuzeli i stvari koje se nalaze unutra da se postupak ne bi odugovlačio”, rekao je Tolimir.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-krajina-borac-delozirao-malbasica/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot