Tinja sukob Crvenog krsta i „Mozaika prijateljstva“

Objavljeno: 19. 1. 2017 u 17:24h

Kutije u koje građani Banjaluke ostavljaju simbolične priloge, raspoređene po tržnim centrima, „posvađale“ su dvije velike humanitarne organizacije, Crveni krst i “Mozaik prijateljstva”.

Gradski Crveni krst javno je prozvao udruženje „Mozaik prijateljstva“, da „svoje kutije stavljaju na njihove“, čime zbunjuju građane i „prisvajaju sve dobrovoljne priloge sebi“.

“Naše kase stoje u svim većim tržnim centrima, uz njihovu dozvolu, ali odavno se već dešava da „Mozaik“ svoje kutije sa logom „Obrok ljubavi“ stavi direktno na našu kasu i prekrije otvor za donacije. Da bi neko nama ostavio prilog, mora pomjeriti njihovu kasu, a ljudi su uglavnom u žurbi i nemaju vremena da gledaju čija je čija kutija” – ogorčena je Željkica Ilić, sekretar banjalučkog Crvenog krsta, naglašavajući da u gradu ima više od stotinu raznih udruženja, te da građani više ne mogu pratiti ko organizuje koju akciju.

Ilićeva ističe da su volonteri CK nekoliko puta pomjerali „Mozaikove“ kutije, ali da se situacija ponavlja.

“Svako ima pravo da prikuplja donacije, svi se mi zalažemo za istu stvar, da pomognemo najugroženijima, ali ovakvo njihovo ponašanje direktno ide na našu štetu” – poručuje ona.

Iz „Mozaika“ poručuju da su ih optužbe „bratskog udruženja“ iznenadile, jer „im nikada nisu skrenuli pažnju da ima problem“.

“To je jako nisko, trebali su nas pozvati prvo i reći ako ima problema, razgovorom se sve može riješiti. Imamo odobrenje nadležnih za postavljanje kutija za donacije i ostavimo ih gde nam u prodavnici kažu” – rekao je sekretar Miroslav Subašić, dodajući da su čak i oni imali istu „situaciju“ sa drugim udruženjem.

Podsjeća da je „Mozaik“ prvi, još prije deset godina počeo sa skupljanjem priloga na ovaj način, nakon čega su taj obrazac preuzeli i drugi.

“Svi smo mi u istom poslu i borimo se da uradimo nešto lijepo za najugroženije”- zaključuje on.

Novac za hranu

Crveni krst u kutijama prikuplja donacije za kupovinu hrane i humanitarnih paketa za socijalno ugrožene, a „Mozaik“ na ovaj način finansira javnu kuhinju „Obrok ljubavi“, gdje se hrani 525 građana.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/tinja-sukob-crvenog-krsta-i-mozaika-prijateljstva/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot