Banjaluka: Pepeo “Čistoći” zapalio kamione

Objavljeno: 19. 1. 2017 u 21:22h

Grijanje na čvrsto gorivo mnogi smatraju najboljim načinom zagrijavanja. Međutim, ukoliko se propisno ne odlaže otpad iz šporeta ili redovno ne čiste dimnjaci, ono može biti veoma opasno.

O tome svjedoče i mnogobrojni zapaljeni kontejneri u koje građani odlažu pepeo iz šporeta koji nije dovoljno ohlađen, ali i zapaljenja na dimnjacima, pa čak i vozilima koja odvoze otpad. Zbog odlaganja vrelog pepela u kontejnere, kažu u banjalučkoj “Čistoći”, ove godine zapalila su im se četiri kamiona, koja, na svu sreću, nisu mnogo oštećena zahvaljujući brzoj intervenciji radnika.

“To je jedan veliki i dugogodišnji problem, a umjesto odlaganja pepela pored kontejnera, nesavjesnim odlaganjem u kontejner prilikom odvoza zapalila su nam se čak četiri vozila. Radnici su nasred ulice istovarali otpad kako bi ugasili požar i na svu sreću sve je prošlo dobro, ali štete mogu biti ogromne”, kazao je Aleksandar Bajić, direktor “Čistoće”.

Apelovao je na građane da pepeo odlažu pored kontejnera dok se ne nabave posebne kutije za ovakvu vrstu otpada. Od početka grijne sezone Profesionalna teritorijalna vatrogasna jedinica (PTVJ) imala je 44 intervencije u vezi sa požarima na dimnjacima.

Iako čišćenje dimnjaka košta dvadesetak KM, mnogi građani ih pred početak grijne sezone ne očiste, zbog čega kasnije imaju probleme. Dimnjačar Zvonko Kovačević ističe da mu je posao na terenu sada otežan zbog snijega i hladnoće, ali ga i sada redovano zovu građani koji nisu na vrijeme očistili dimnjake. Da opasnost ne vreba samo iz dimnjaka, svjedoči penzionerka Bosa V., koju je ispadanje rora iz ležišta zamalo koštalo života.

“Zbog niskih temperatura stavila sam manju peć u sobu kako bih noću održavala toplotu. Probudilo me peckanje u grlu, a kada sam ustala, soba je bila prepuna dima, jer je ror tokom noći ispao i sva prostorija se napunila dimom od kojeg sam se u snu mogla ugušiti”, ispričala je ova penzionerka.

Čistiti dimnjake prije i tokom sezone Kako ne bi došlo do požara, iz Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice savjetuju da prije početka sezone grijanja građani treba obavezno da očiste dimovodne kanale, a ako su kanali skloni začepljenju, potrebno ih je čistiti više puta tokom grijne sezone.

Nipošto ne treba uključivati odvod dimnih gasova iz peći u ventilacioni sistem, nego izvesti novi dimovodni kanal namijenjen za odvod dima iz ložišta, kažu u PTVJ Banjaluka.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-pepeo-cistoci-zapalio-kamione/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot