Banjaluka: Putari i mašine čiste snijeg bez predaha

Objavljeno: 18. 1. 2017 u 10:13h

Ekipe zimskih službi pojačano su radile na održavanju prohodnosti puteva, s obzirom na to da je snijeg neprestano padao od ponedjeljka prijepodne, pa je na podruju grada visina snježnog pokrivača bila 37 centimetara.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, prema nalogu gradonačelnika Igora Radojičića, sva raspoloživa mehanizacija je bila na terenu.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve potvrđeno je da su saobraćajnice prvog prioriteta očišćene, a ostale se čiste prema programu rada zimske službe.

“Bez obzira na snažne padavine, putevi su prohodni i saobraćaj se na području grada odvija bez zastoja, u skladu sa zimskim uslovima. Čistimo i pojedine putne pravce u višim dijelovima grada, koji su mimo programa, a gdje mještani ne mogu sami da očiste. Uglavnom, ekipe zimske službe pojačano rade od ponedjeljka naveče, tako da se i sve linije gradskog i prigradskog prevoza održavaju bez problema. Takođe, i svi seoski putni pravci na kojima se odvija javni prevoz su prohodni”, rekao je v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Prema njegovim riječima, ekipe u Pavićima, Lusićima i Kolima na platou Manjače nastoje da održe prohodnim puteve, s obzirom na smetove i vijavice karakteristične za to područje kako ne bi došlo do prekida komunikacije.

“Očekujemo i da građani imaju razumijevanja, budući da snijeg gotovo neprestano pada i da ekipe zimske službe prvo moraju da očiste saobraćajnice prvog prioriteta, odnosno one kojima se odvija javni prevoz, a onda i ostale. Pozivam i građane da očiste snijeg ispred svojih objekata”, naglasio je Sandić.

U “Elektrokrajini” tvrde da je snabdijevanje grada električnom energijom, uprkos velikim snježnim padavinama, bilo uredno. U prijepodnevnim časovima saniran je kvar na dalekovodu od Potkozarja prema Piskavici, zbog kojeg električnu energiju u kratkom intervalu nisu imali potrošači sa pet trafo-područja u rejonu Potkozarja.

“Ekipe “Elektrodistribucije” sanirale su juče i 21 pojedinačni kvar na niskonaponskoj mreži i to: 17 na području Potkozarja, tri u Donjem Driniću na Manjači i jedan u ulici Vida Nježića”, stoji u saopštenju “Elektrokrajine”.

Zbog snježnih padavina gradski saobraćaj se juče odvijao otežano, a velike gužve na kolovozima izazvale su kašnjenje autobusa. Pojedine linije koje su povezivale više zone i prigradska naselja sa centrom bile su skraćivane zbog poledice.

Miladin Jokić kaže da je juče krenuo iz Ade privatnim automobilom na posao, ali je zbog gužve u saobraćaju kasnio.

“Mnogi se nerviraju, ali mi vozači se moramo naoružati strpljenjem. Zimske službe čiste ulice, vidi se, ali snijeg neprekidno pada i nemoguće ga je očistiti. Po ovakvom vremenu se iz bezbjednosnih razloga mora voziti sporije.  Svi treba da krenemo mnogo ranije kako bismo stigli na vrijeme, ali bolje i to nego da jurimo i izazivamo saobraćajke”, rekao je Jokić.

Stanovnica Obilićeva Milica Tepić kaže da je zadovoljna radom zimske službe.

“Istina je da su pojedini trotoari bili neočišćeni, ali svako normalan vidi da su ekipe na terenu i da nije lako po ovakvoj mećavi očistiti čitav grad. Logično je da se snijeg uklanja prvo sa glavnih saobraćajnica, ali čistili su uporedo i trotoare. Snijeg je, sreća, suv pa nema bljuzgavice, tako da je vrijeme i za pješake idealno. Istina, na pojedinim mjestima je snijeg prekrio led pa mi pješaci moramo biti oprezni”, kazala je Tepićeva.

Predsjednik udruženja “BL taksi” Dragan Purišić istakao je da su snježni nameti zarobili oko 30 odsto vozila, dok je 20 odsto vožnji otkazano jer se taksisti nisu mogli probiti kroz gužve i pojedine zavijane ulice do putnika.

Komunalna policija

Komunalna policija apeluje na građane da izvršavaju svoje obaveze.

“Građani su dužni po Odluci o komunalnom redu da uklanjaju snijeg i led ispred kuća, stambenih zgrada i poslovnih prostora. Komunalni policajci su na terenu i provjeravaju poštuju li građani obaveze”, kazali su u Gradskoj upravi.

“Vodovod”

U preduzeću “Vodovod” kažu da je snabdijevanje grada vodom uredno, uprkos činjenici da je prethodnih dana zbog ledenog talasa dolazilo do pucanja cijevi.

“Naše ekipe radile su danonoćno i kvarovi su na vrijeme sanirani. To potrošači nisu ni osjetili”, rekli su u “Vodovodu”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-putari-i-masine-ciste-snijeg-bez-predaha/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot