Uz snijeg, počiste i ”policajce”: Banjalučani nezadovoljni radom zimskih službi u prigradskim naseljima

Objavljeno: 17. 1. 2017 u 19:09h

Dok se u prigradskim naseljima mještani žale da službe ne čiste ni snijeg sa trotoara, na Laušu je grtalica počistila i ležeće policajce ispred škole.

Banjalučani se sve češće žale na bahatost vozača iz zimske službe, pa tako prolaznici koji su prisustvovali incidentu na Laušu tvrde da vozač nije ni pokušao da podigne ralicu, iako na ulici nije bilo ni trunke snega.

“Samo je dodao gas i pokidao ploče koje su mu se našle na putu. Zaustavio je kamion da ploče skloni na trotoar, a vozača autobusa, koji se u tom momentu zaustavio, upozorio je da pažljivo vozi kako ne bi probušio gume, jer su u asfaltu ostali šarafi kojima su ležeći policajci bili pričvršćeni” – kaže mještanin Radenko G.

Tvrdi da je viđao čistače da sa dignutom ralicom prolaze ulicama koje snijeg zatrpava, te da mu nije jasno „po kojim pravilima oni rade“.

Tehnički direktor „Kozara puteva“ Dejan Gaković kaže da mu ni radnici ni građani nisu prijavili nastalu štetu, ipak je obećao da će postaviti nove ležeće policajce, ali tek kada snijeg okopni.

“Vjerovatno se radilo o nekom kvaru na kamionu, zbog kojeg ralica nije bila podignuta. Ležeći policajci su, u našem poslu, potrošna roba i oni najčešće budu oštećeni, ali ćemo ih zamjeniti novima” – rekao je Gaković.

Meteorolozi najavljuju da će snijeg padati do kraja sedmice, a u rubnim gradskim naseljima se žale da su zaboravljeni i da sa trotoara nije raščišćen ni snijeg od prethodnih dana.

“U Dervišima je gotovo nemoguće doći do prodavnice, jer su trotoari loše očišćeni, a do autobuskih stajališta se od snijega ne može prići. Čiste samo kolovoz, kao da svi imamo mogućnost da se vozimo automobilima. Na sirotinju koja ide pješice i autobusima niko ne misli” – žali se penzionerka Zorka Spasojević.

Vlasnik „Niskogradnje“ Ljubomir Ćubić kaže da se na neočišćene trotoare najčešće žale građani, a oni većini ne mogu ni prići, zbog nepropisno parkiranih vozila.

“Svi kritikuju preduzeća koja čiste snijeg sa ulica, a ni građani se ne zalažu dovoljno, već samo gledaju kako da nas tuže za nadoknadu štete. Čišćenje snijega sa ulica je posao na granici rentabilnosti i naredne godine se vjerovatno neću ni prijaviti da ga radim” – kaže Ćubić.

Iz Gradske uprave poručuju da su očišćene sve ulice prema programu zimske službe, ali i pojedini putevi u višim dijelovima grada, koji tim programom nisu obuhvaćeni. Pošto se uskoro očekuje novi snijeg, gradonačelnik Igor Radojičić je naredio da se očiste i putevi na Manjači.

Za snijeg kazna 7.000 KM

Komunalni policajci do sada nisu kažnjavali građane i preduzeća zbog neočišćenog snijega i leda ispred njihovih objekata, već su ih samo upozoravali, a ove sedmice najavljuju intenzivnije kontrole. Oni su dužni da uklone snijeg sa javne površine u širini od najmanje dva metra uz objekat, a snijeg i led ispred stambenih zgrada uklanjaju stanari. Za građane su propisane kazne od 100 do 1.000 KM, a za pravna lica od 500 do čak 7.000 KM.

Zimske službe su prošle godine napravile 80.000 KM štete na saobraćajnim znakovima i ležećim policajcima.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/uz-sneg-pociste-i-policajce-banjalucani-nezadovoljni-radom-zimskih-sluzbi-u-prigradskim-naseljima/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot