Kraj banjalučke tradicije: Ove godine bez Jevtinog kupanja!

Objavljeno: 17. 1. 2017 u 21:14h

Milenko Jevtić Jevto (77), regionalno poznati banjalučki arheolog amater i prirodnjak neće se ove godine tradicionalno okupati u ledenom Vrbasu kod tvrđave “Kastel” povodom predstojećeg pravoslavnog praznika Bogojavljenje, jer mu je to “zabranila familija”.

“Zabranili su mi moji, iako sam se do sada kupao 56 zima na ovaj praznik. Dakle, ove godine se po prvi put neću kupati, ali ću doći da propratim ovaj lijepi običaj” – kaže Jevtić za SrpskaCafe i demantuje kuloarske priče da se lani prehladio nakon zimskog kupanja.

Kako god, Jevto ističe da je u poznim godinama sačuvao vitalnost i dobro zdravlje upravo zahvaljujući Vrbasu.

“Ljekovita je vrbaska voda i liječi sve živo. Meni je pomogla da se izborim sa mnogim bolestima, a posebno onim bubrežnim jer se u Vrbasu nalaze razne termalne i ljekovite vode” – tvrdi ovaj Banjalučanin.

Podsjećamo, o Milenku Jevtiću i njegovoj decenijama dugoj ljubavi prema Vrbasu, amaterskoj arheologiji i “Kastelu” do sada je napisano stotine novinskih članaka i snimljeno desetine televizijskih reportaža. Pored rimskog zlatnika iz Justinijanovog perioda, koji je pronašao i darovao Muzeju Srpske, Jevtu pamte i po mnogim ostrvima koje je pomoću kamenja napravio ispod Kastela.

Među njima je i ono Titovo, koje je 1980. godine napravio na dan smrti “najvećeg sina naših naroda i narodnosti” i posadio čuvenu “Titovu vrbu” koju je odnio Vrbas tokom katastrofalnih poplava 2014. godine.

Povodom velikog pravoslavnog i hrišćаnskog prаznikа Bogojаvljenje, u Bаnjaluci će 19. jаnuаrа biti održаnа Bogojаvljenskа litijа i plivаnje zа Čаsni krst.

Tim povodom biće služena Svetа аrhijerejskа liturgijа u Hrаmu Hristа Spаsiteljа. a nаkon liturgije, u 12 čаsovа ispred Hrama krenuće Bogojаvljenskа litijа ulicаmа Bаnjaluke prema Grаdskom mostu (mostu Pаtre), gdje će biti obаvljeno vodoosvećenje sа spuštаnjem Čаsnog krstа u rijeku Vrbаs i plivаnje zа krst.

Iz Bаnjаlučke pаrohije pozvаli su vjernike da uzmu molitveno učešće u liturgiji i svečаnoj litiji, a mlаdić koji prvi doplivа do krstа biće dаrovаn zlаtnikom, dok će ostаli plivаči dobiti prigodne poklone.

Izvor: Srpskacafe

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/kraj-banjalucke-tradicije-ove-godine-bez-jevtinog-kupanja/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot