Ronioci banjalučkog “Buka” zaronili ispod leda debelog 30 centimetara

Objavljeno: 16. 1. 2017 u 13:42h

Ronioci banjalučkog “Buka” zaronili su juče ispod 30 centimetara debelog leda na jezeru Balkana, pokazujući da su obučeni za najsloženije operacije u izuzetno ekstremnim uslovima.

Pri spoljnoj temperaturi od minus četiri stepena i temperaturi vode od svega sedam stepeni Boris Trninić, Daniel Stočanin i Branislav Rađević dodirnuli su dno na dubini od sedam metara.

Bila je to samo vježba članova ronilačkog kluba “Buk” koji čine sastavni dio jedinice za spasavanje na vodi i ispod vode Civilne zaštite grada Banjaluka.

“Ekstremni uslovi zaleđene Balkane bili su odlična prilika za trening. Koristili smo specijalnu opremu za ronjenje. Kako je ovih dana sve pod ledom mogu reći da smo spremni da intervenišemo, ako zatreba, i na izuzetno niskim temperaturama vazduha i vode”, rekao je predsjednik “Buka” Borislav Trninić.

Dodaje da su u pohodu na dubine jezera Balkana prvo morali da izrežu 30 centimetara debeo led.

“Ronili smo na dubinama od tri do sedam metara. Bez obzira na hladnoću i led bio je fantastičan osjećaj roniti pod ledom”, kazao je Trninić.

Naveo je da se vježba sastojala u pretrazi vodotoka pod ledom sa korišćenjem specijalne  opreme.

“Redovni treninzi su jako važni pogotovo zbog niskih temperatura vazduha. U ovakvim situacijama koristimo specijalna neoprenska odjela za ronjenje pod ledom koja imaju grijanje. Cijelo tijelo je prekriveno, a u dodiru sa vodom jedino je dio licau direktnom kontaktu sa vodom”, rekao je Trninić.

Kaže da uprkos debelom ledu život u jezeru nije zaustavljen.

“Vidjeli smo rakove i sitnu ribu. I oni su reagovali na svjetlost koja je do njih doprla kada smo izrezali led. Zaista je posjeta Balkani na sve načine bila impresivna od  sniježnih pejzaža oko jezera, velike zaleđene površine i podvodnog svijeta”, kazao je Trninić.

Jubilej

Ronilački klub “Buk”, koji je učestvovao u brojnim akcijama spasavanja, u decembru prošle godine obilježio je 40 godina postojanja.

“Iza “Buka” je mnogo uspjeha i rezultata, sati zarona, više od 2.000 obučenih ronilaca i spasilaca. Klub je stekao reputaciju i ugled izvan granica RS i BiH, a brojne međunarodne licence i sertifikati svjedoče o kvalitetu našeg rada. Ponosni smo što smo u sistemu civilne zaštite i što smo decenijama u službi građana, naših rijeka, prirode”, kazao je Trninić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ronioci-banjaluckog-buka-zaronili-ispod-leda-debelog-30-centimetara/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])