Magija u kuhinji: Zmijanjskim vezom ukrašava banjalučki kolač

Objavljeno: 16. 1. 2017 u 20:55h

Mlada Banjalučanka spojila je tradiciju, umjetnost i ljubav prema svom gradu, pa umjesto šlaga i čokolade njen starinski kolač krase plavi ornamenti.

Poznati banjalučki kolač Dragana Vučić pravi po recepturi staroj tridesetak godina, a u kreativnu kulinarsku avanturu njegovog ukrašavanja vezom upustila se nakon što je postala majka.

“Rođena sam i odrasla u najljepšem gradu na svijetu, koji je za mene najveća inspiracija. Kuvam od 14. godine, a kao mama dvije djevojčice stalno sam se dovijala šta novo da napravim, jer niko od nas ne voli rutinu, ustaljenost, pa ni istu hranu. Razmišljala sam šta je to, osim ćevapa, karakteristično za Banjaluku i u staroj knjižici recepata našla sam recept za banjalučki kolač” – priča Dragana.

S obzirom na to da se bavi rukotvorinama, uz pomoć prijateljice iz Švedske došla je na ideju da kolač ukrasi zmijanjskim vezom.

“Napravila sam skicu i jestivim bojama počela da ukrašavam po bijeloj glazuri kolača. Pred mojim očima počela je da se stvara magija” – opisuje Dragana “vezenje” na kolaču, posao koji može da potraje i po nekoliko sati.

Recept za kolač nije komplikovan i dostupan je svima, što se ne može reći za dekoraciju, koja se radi na mnogo načina, ali Dragana kaže da svaki kuvar ima svoje male tajne, pa tako i ona.

Za sada, kolač ukrašen zmijanjskim vezom pravi za porodicu i prijatelje, a nađe se, kaže, i poneka narudžba. Dragana bi voljela da njen kolač postane gradski brend, poput banjalučkog ćevapa ili Nektar piva.

Čarolija u plavom

Zmijanjski vez je krajem 2014. uvršten na reprezentativnu listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO, a radi se o prvom kandidovanom nematerijalnom dobru iz RS i BiH.

Ovaj vez su vijekovima praktikovale žene na Zmijanju, a odlikuje se usklađenošću, harmonijom i stilskom perfekcijom geometrijskih ornamenata rađenih tamnoplavim, odnosno čivitnim koloritom.

Od sredine 19. vijeka do danas zadržao je istu prepoznatljivu formu.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/magija-u-kuhinji-zmijanjskim-vezom-ukrasava-banjalucki-kolac/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot