Za popravku zuba putuju stotine kilometara do Banjaluke!

Objavljeno: 13. 1. 2017 u 12:32h

Stomatološki zahvati kod djece s posebnim potrebama obavljaju se pod opštom anestezijom, a uslovi u pojedinim gradovima RS još ne postoje.

Roditelji nemaju drugog izbora nego se sa djecom uputiti kod zubara u Banjaluku, udaljenog po nekoliko stotina kilometara.

Na upit gdje sve postoje u RS usluge vađenja i popravljanja zuba osobama s poteškoćama, iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS odgovorili su da ove male pacijente upućuju na Službu za maksiofacijalnu hirurgiju UKC Banjaluka ako stomatolozi u nadležnom domu zdravlja ne mogu izvršiti intervenciju.

Iz Doma zdravlja Šipovo potvrdili su da ni u Šipovu ni u Mrkonjić Gradu nemaju mogućnost popravke i vađenja zuba, te pacijente prosljeđuju u Banjaluku.

Služba opšte stomatologije Doma zdravlja Bijeljina pruža stomatološke usluge osobama s poteškoćama ukoliko uspiju da uspostave saradnju s pacijentima.

U suprotnom, nemoćni su jer i pored obučenog kadra nemaju neophodan prostor i opremu. Pacijenti im dolaze iz Milića, Vlasenice i Zvornika, koje prosljeđuju u Banjaluku ili, prema preporuci Fonda zdravstvenog osiguranja RS, na Stomatološki fakultet u Foču. Mijat Šarović iz Udruženja roditelja djece i omladine s posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko” Trebinje kaže da su do sada odlazili u mostarski “Caritasov” centar “Sveta obitelj”, gdje tim doktora – volontera radi besplatne zahvate pod opštom anestezijom.

Šarović, koji je i otac djeteta s teškoćama u razvoju, naglašava da odlazak u Banjaluku košta, jer treba platiti i prevoz i smještaj, pa sama besplatna usluga ne znači mnogo.

Priča da je prošle godine osposobljena mobilna stomatološka jedinica u Trebinju zahvaljujući projektu “Zajedno putem zdravlja”, koji je sprovodila NVO “Kreativni centar – integracija, inkluzija, tolerancija” i sredstvima Ambasade Norveške.

No, zbog zakonskih prepreka njihov rad nije zaživio i pored omogućenog prostora, stomatologa i anesteziologa. Prema riječima Željke Perišić, koordinatora u radu sa djecom sa Daunovim sindromom u Dječjem edukativnom centru “Svjetlice” iz Banjaluke, djeca s područja Čelinca, Kotor Varoša i Laktaša dolaze u Banjaluku na zahvate.

“Moja kćerka lično ide u Polikliniku, bez ikakvih problema. A kod djece koja ne žele da sarađuju sa stomatologom ili je u pitanju neki teži zahvat, onda odlaze na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju, gdje se pod anestezijom uradi zahvat koji je potpuno besplatan”, priča svoje iskustvo Perišićeva i dodaje da je za ovu uslugu potrebna uputnica.

Marinko Karalić, načelnik Službe za maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, ističe da Služba dva puta nedjeljno, a po potrebi i više, stomatohirurški kompletno zbrinjava oboljenja usta i zuba kod djece i odraslih ometenih u psihofizičkom razvoju.

“Prvu pomoć, popravke zuba, vađenja zuba i oralnohirurške intervencije je kod većine ovih pacijenata nemoguće obaviti u klasičnim stomatološkim ambulantama (poliklinike i sl.), već se isključivo obavlja u opštoj anesteziji i u specijalizovanim institucijama jer zahtijevaju odgovarajući prostor, opremu i kadar, a što jedino ima naša ustanova”, pojasnio je Karalić.

Potreban je i tim za zbrinjavanje koji čine anesteziolog i anestetičar, oralni hirurg, opšti stomatolog, a po potrebi i specijalista dječje stomatologije, asistent te dvije instrumentarke i higijeničar.

Karalić pojašnjava da često ovi zahvati zbog velikog broja pokvarenih zuba zahtijevaju višesatnu intervenciju te nije moguće zbrinuti veliki broj pacijenata u jednom danu.

“U našoj ustanovi se zbrinjavaju pacijenti iz čitave RS, a nerijetko i iz Federacije BiH, pa je tako tokom prošle godine zbrinuto ukupno 64 djece”, pojašnjavaju iz UKC RS i dodaju da se, prema njihovim informacijama, u BiH jedino u ovoj ustanovi pruža ovaj obim usluga.

Prethodno se uradi detaljan pregled koliko to dozvoljava psihofizičko stanje pacijenta te ukoliko je moguće Rtg dijagnostika. Često uz veliki broj karioznih zuba i oboljenja usne šupljine pacijente prate i druge bolesti poput oboljenja disajnih puteva, srčanih i drugih oboljenja zbog čega je potreban preoperativni monitoring u smislu laboratorijskih nalaza krvi i mokraće, EKG, pregled pedijatra ili interniste kao i pregled anesteziologa.

Do Sarajeva ili Beograda

Davor Novaković, glavni tehničar Stomatologije Doma zdravlja Brčko, kaže da njihova ambulanta nema kliničke uslove za pružanje usluga ovim licima.

“Pacijente u takvim slučajevima obično šaljemo u Sarajevo ili Beograd, gdje je osiguranim licima plaćena usluga”, navodi Novaković.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/za-popravku-zuba-putuju-stotine-kilometara-do-banjaluke/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])