Najavili gradnju autoputa Banjaluka- Novi Grad od naredne godine

Objavljeno: 10. 1. 2017 u 20:38h

Izgradnja autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad počinje naredne godine. Tako su barem najavili u Ministarstvu saobraćaja Srpske. Para, ipak, još nema.

Sa kineskim investitorom, koji je u oktobru 2015. naručio studiju opravdanosti i isplativosti, Vlada RS uveliko pregovara. U Kineze su uprte sve oči, jer bi baš oni trebalo da pomognu oko dobijanja kredita. Za izgradnju kompletnog autoputa trebaće između 728 i 938 miliona evra, u zavisnosti od toga koja od tri ponuđene opcije bude izabrana.

“To je već krenulo se podobro u realizaciju. Postoji kineska kompanija iz Šandonga koja je zainteresovana da na principu javno-privatnog partnerstva radi taj dio autoputa”, rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja RS.

Prvo rješenje je da autoput bude dužine oko 78 kilometara, i da prolazi kroz Ramiće, Prijakovce , Potkozarje i Omarsku. U drugom slučaju, autoput bi bio kraći za oko četiri kilometra, sa sličnom trasom. Treća, i najskuplja opcija, predviđa 83 kilometra autoputa. Ni za jedno rješenje još se nisu odlučili, kažu u Autoputevima. Za to je potreban konačni dogovor sa Kinezima.

“Paralelno se pregovara o komercijalnom ugovoru za željeznice, i o koncesionom ugovoru za autoput. Nadam se da ćemo poslije toga imati mnogo konkretnije prijedloge da idemo i mi na našu Vladu, na konačnu saglasnost”, kazao je Dušan Topić, direktor Autoputeva RS.

Novi dolazak Kineza planiran je za kraj januara. Ako daju zeleno svjetlo, sljedeća faza su pregovori sa tamošnjim bankama. I dok projektant ne vjeruje da bi izgradnja mogla da počne u naredne dvije godine, iz Vlade poručuju da će uskoro imati šta konkretno da ponude.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/najavili-gradnju-autoputa-banjaluka-novi-grad-od-naredne-godine/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot