Djeca bez roditeljske brige: Banjaluci potrebno 150 hraniteljskih porodica

Objavljeno: 10. 1. 2017 u 16:54h

Prema zvaničnim podacima, krajem prošle godine 73 djece bilo je smješteno u 51 hraniteljsku porodicu, a ovaj broj hranitelja skoro je identičan zadnjih sedam godina.

“Iskustva pokazuju da kod građana nije u dovoljnoj mjeri razvijena svijest o hraniteljstvu, njegovom značaju i humanim obilježjima. Ova činjenica predstavlja teškoću, jer je mali broj hraniteljskih porodica koje bi u ovom trenutku mogle prihvatiti djecu na zbrinjavanje, a posebno je izražen problem da je mali broj hranitelja zainteresovanih za djecu sa smetnjama u razvoju koja su bez roditeljskog staranja”, pojašnjava direktorka Centra za socijalni rad, Vera Sladojević.

Ona ističe da je potrebno 150 hranitelja, čak tri puta više nego sada, kako bi se svim mališanima koji su iz raznih razloga ostali bez roditeljske brige, omogućilo da odrastaju u porodičnom okruženju.

“Nemamo hranitelja za urgentno hraniteljstvo, odnosno kratkoročno zbrinjavanje djece u hitnim situacijama, do pronalaska trajnijeg i dugoročnijeg zbrinjavanja”, naglasila je Sladojevićeva.

U Centru zato najavljuju da im je u ovoj godini među prioritetima promocija hraniteljstva, kao jednog od najboljih vidova zbrinjavanja korisnika bez porodičnog staranja, piše”EuroBlic” .

Profesionalni hranitelji koji su pružili pravi dom djeci bez majke i oca ili djeci izuzetih iz svojih porodica zbog zanemarivanja, alkoholizma, psihičkih problema i teškog materijalnog stanja, kažu da im je glavna želja bila podariti im normalno odrastanje. Stručnjaci međutim upozoravaju da je hraniteljstvo nekada zahtjevnije i od roditeljstva, zbog čega hranitelji moraju proći detaljnu obuku, kako bi se isključila svaka mogućnost da dijete doživi novu traumu.

Socijalni radnici i psiholozi utvrđuju motive za bavljenje hraniteljstvom, zdravstveno stanje, običaje i kulturu te porodice, ekonomske i stambene uslove, poslovnu sposobnost i da li se protiv njih vodi krivični postupak. Dijete kod hranitelja boravi do završetka redovnog školovanja, najkasnije do 26. godine.

Hranitelji primaju i mjesečnu naknadu za brigu o djetetu, ali nadležni upozoravaju da to nikako ne smije da bude motiv za bavljenje ovih humanim poslom.

Briga o starijima

U hraniteljske porodice zbrinjavaju se i odrasli građani, u poznim godinama i bez bliže rodbine. U 13 porodica smješteno je 18 takvih osoba.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/djeca-bez-roditeljske-brige-banjaluci-potrebno-150-hraniteljskih-porodica/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot