Banjalučki ulični prodavci: Mladi se više slikaju nego čitaju

Objavljeno: 5. 1. 2017 u 17:43h

Banjalučki ulični prodavaci knjiga kažu da ne pamte gora vremena. Na štand zaviri poneka osoba srednjih godina, a mlađe generacija ih, kažu, sve više zaobilaze.

Tako je kažu trgovci posljednje tri godine. Na banjalučkom Trgu Krajine svakodnevno stoji nekoliko štandova sa mnogo knjiga među kojima se može naći za svakog po nešto.

Međutim, po riječima trgovaca, većini prolaznika knjige nisu zanimljive.

“Da li ljudi nemaju novac ili nemaju naviku da čitaju, više nisam siguran, ali znam da mi tužno izgleda. Godinama prodajem knjige po svim gradovima i uvijek je bili o dobrih i loših dana, ali nikada nije bilo da za cijeli dan ne prodam nijednu knjigu. Žao mi je što ne mogu zaraditi, ali više mi je žao što se mladi više slikaju nego čitaju”, kaže jedan od prodavaca, koji nije htio da mu spominjemo ime.

Da su mladi nezainteresovani kaže i Banjalučanin Dragoljub Petrović, koji na svom štandu knjige prodaje skoro 20 godina.

“Čak iako sam na najboljoj lokaciji u gradu, na sred Trga Krajine, opet nema posla. Nadam se da će bar ovih dana, dok traju praznici neko nekom kupiti knjigu i da će biti posla. Inače, kao i svagdje, idu bestseleri tačnije ove Zorane Jovanović i neke Ane Bučević, ali mogu reći još uvijek žive i klasici”, kaže Petrović.

On dodaje da pisci poput Ive Andrića i Meše Selimovića nikada neće umrijeti, te da se u moru onih koji ignorišu štandove sa knjigama, nađu i oni kojima knjige predstavljaju nešto posebno.

“Ja uvijek volim reći da će onaj ko voli čitati voljeće uvijek, a onaj ko ne voli nikad ni neće, teško da neko može prestati da voli knjige”, dodaje on.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucki-ulicni-prodavci-mladi-se-vise-slikaju-nego-citaju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot