Ekološka dozvola Toplani za nova postrojenja

Objavljeno: 31. 12. 2016 u 17:28h

Gradska “Toplana” dobila je ekološku dozvolu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS za obnovu i dogradnju postojećeg objekta u krugu preduzeća, u kojem će biti smješteni kotlovi na biomasu.

“Radi se o kotlovskom postrojenju ukupne instalisane snage dva puta 12 MNj toplotne energije sa rekonstrukcijom i dogradnjom postojećeg objekta za smještaj kotlova i njihovo uključivanje u postojeći sistem daljinskog grijanja” – obavještavaju iz ovog ministarstva.

Dodaju da je “Toplana” 19. oktobra podnijela zahtjev za izdavanje ovog dokumenta, a Ministarstvo je 21. decembra donijelo rješenje kojim se daje ekološka dozvola za postrojenje, s obzirom na to da su ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o zaštiti životne sredine, a na osnovu procjene dokaza koji su priloženi uz zahtjev.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da grad do kraja januara mora odlučiti na koji će način biti riješen problem “Toplane” i budućih grijnih sezona.

“Za koju god varijantu da se odlučimo, ona podrazumijeva gradnju novog centralnog bloka na sječku. Skupština grada odlučivaće da li će to biti kroz novi kredit, zajedničko ulaganje u sklopu javno-privatnog partnerstva ili zakup” – kazao je Radojičić.

On smatra da garancija od pet miliona maraka koju je grad dao “Toplani” za nabavku mazuta, treba da riješi pitanje grijanja bar za iduća dva mjeseca.

“Postoji osnovni ugovor koji “Toplana” ima sa Higatom u vezi sa nabavkom mazuta, a ako dobavljač prihvati garanciju grada, onda će isporuka ići u skladu sa tim ugovorom. Trenutno “Toplana” i dobavljač imaju više neformalnu nego formalnu komunikaciju i smatram da je to u ovom trenutku problem. Na svaki formalan akt mora biti i formalan odgovor. Grad je obavijestio dobavljača da je dao “Toplani” garanciju za kredit od pet miliona KM, a nije dobio nikakav pisani odgovor. Ne može se “vajberom” ugovarati posao, a te navike moraće se mijenjati “- naveo je Radojičić.

“Toplana” trenutno duguje 85 miliona KM dobavljačima, bankama i rafinerijama nafte. Da Banjaluka ne bi ostala bez grijanja, na vanrednoj sjednici Skupštine grada u utorak uveče odbornici su jednoglasno prihvatili odluku kojom je grad dao garanciju “Toplani” za podizanje kredita do pet miliona KM za nabavku mazuta.

Pregovori

Grad trenutno pregovara sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u vezi sa aranžmanom koji podrazumijeva kredit od 15 miliona evra koji bi trebalo da bude iskorišćen za tehničko i finansijsko restrukturisanje “Toplane”. Prema ranijim najavama, grad 4. januara očekuje konačan prijedlog EBRD-a.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ekoloska-dozvola-toplani-za-nova-postrojenja/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot