Šta će Deda Mraz donijeti banjalučkim naseljima? (Foto)

Objavljeno: 30. 12. 2016 u 18:01h

Novogodišnje želje mjesnih zajednica u Banjaluci.

Raspitiujući se u pojedinim mjesnim zajednicama u Banjaluci šta bi voljeli da im u novoj godini donese Deda Mraz, utvrdili smo da na listi želja nisu nikakvi specijalni pokloni, već su to uglavnom stvari koje se podrazumijevaju u jednom evropskom gradu u moderno doba: put, škola, kanalizacija, voda…

Prioriteti su uglavnom isti kao prošle godine. Možda je problem u tome što smo birali, uslovno rečeno “prigradska naselja” iako su mnoga od njih u gradskoj zoni.

Starčevica: Škola – ludom radovanje

Jedno od tih potpuno urbanih naselja jeste Starčevica, mjesna zajednica koja ima više stanovnika nego mnoge opštine u Republici Srpskoj. Na Starčevici ne funkcioniše Savjet mjesne zajednice i tako je već dvije godine, rekao nam je vršilac dužosti sekretarta MZ, Duško Ćetojević

Međutim, već godinama, pa i decenijama, građani Starčevice ispostavljaju svoju najveću želju “deda-mrazovima” na vlasti, a to je nova škola jer je OŠ “Branko Radičević” odavno pretijesna.

Novu školu su redom obećavali svi, sa svih nivoa vlasti – od predsjednika, preko ministara do gradonačelnika (u množini) – a niko nije napravio ni jedan jedini potez da je sagradi, kažu stanovnici ovog naselja.

“Na Starčevici su aktivnosti u Savjetu MZ svedene na nulu jer to nema više smisla. Škola je prioritet broj 1, ali će je graditi na Adi. To im je rješenje, jer su prodali zemljište na Starčevici. Takođe u ovom naselju nedostaje prostora u vrtićima i to su oni najosnovniji problemi. Godinama tražimo i gradnju lokalne pijace” kaže za Mondo Dražen Milosavljević, član Savjeta MZ.

Ada: Ne možemo preći ulicu

Očigledna je razlika između naselja iz užeg jezgra grada –  kao što su Obilićevo, gdje je među prioritetima recimo jedan trotoar, Borik, gdje traže “kružni tok” na raskrsnici Bulevara Živojina Mišića i Istočnog tranzita – i naselja koja su izvan gradskog jezgra, gdje nedostaje osnovna infrastrukura.

Jedno od takvih je spomenuta Ada gdje bi Deda Mraza zamolili da izgradi trotoar sa druge strane magistralnog puta koji prolazi kroz ovu MZ.

“Ovuda dnevno prođe 10.000 automobila i po pola sata se ne može preći ulica. Treba nam i kanalizacija za 350 domaćinstava između ulica Stepe Stepanovića i Tuzlanske, a 20 kuća u Ulici cara Konstantina, nema pristupnog puta“ rekao je predsjednik savjeta MZ Ada, Vito Pejaković.

Česma: Kako da djeca vole školu, a griju se na peć?
Sve što treba svima ostalima, treba i Česmi, žale se stanovnici mjesne zajednice koja je dobila novi most preko rijeke Vrbanje.

„Ovo je 21. vijek, a Česma i dalje kuburi sa vodom za piće, jer oko 350 domaćinstava na rubnim područjima Česme, uključujući tu i dijelove naselja Priječani i Slatina, nema redovno vodosnabdijevanje. Most na Vrbanji nije trajno rješenje i kao što se zna mi tražimo da se izgradi most na Vrbasu,“ objašnjava Miladin Miličević iz MZ Česma.

Česma vapi za proširenjem glavne ulice kroz naselje, gdje bankine služe kao pješačke staze, a automobili dok se mimoilaze moraju da siđu sa kolovoza i prava je sreća što se do sada nije dogodila nijedna nesreća.

Naselje nema kanalizaciju, u osnovnoj školi je neophodna dogradnja bar još jedne učionice jer prvačići nemaju prostorije, a učenici se griju na običnu peć.

“Kako u takvim uslovima da neko zavoli školu?”, pita se Miličević.

Priječani: Deda Mraz ne može preko mosta

Nešto sjevernije od Česme nalazi se MZ Priječani u kojem je, bez Deda Mraza ili s njim, neophodno bar par stotina metara dobrog puta jer je put kroz ovo naselje još 2012. godine proglašen jednim od sedam prioriteta grada, kaže Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta MZ.

“Zgradi, u kojoj se nalazi škola u Priječanim 2016, godine istekao je rok upotrebe i to nakon produženog roka jer je još prije nekoliko godina bila predviđena za rušenje,“ navodi Tojagić tek osnovne žalbe koje bi ispostavio Deda Mrazovoj službi, ako on ikada dođe u ovo naselje.

Možda preko proslavljenog mosta za pješake koji je napravljen s greškom pa još nije u upotrebi.

Petrićevac: Srušili nam sjedište

Ruško Petković, predsjednik Savjeta MZ Petrićevac otvoreno je pozvao novinare da dođu na Petrićevac pa da im on natenane objasni sve probleme ovog velikog naselja.

“Cijev u ulici Zore Kovačević je premalog kapaciteta da primi otpadne vode za oko 1000 stambenih jedinica jer je postavljena kada je tu bilo mnogo manje kuća. Neophodno je asfaltiranje u Ulici Jovice Savinovića. Naša MZ pripada drugoj gradskoj zoni, a infrastruktura je kao u ruralnim mjesnim zajednicama,” ogorčen je Petković. Dodaje da da je na Petrićevcu srušena baraka u kojoj se nalazilo sjedište mjesne zajednice.

Stričići: Daleko od očiju, daleko od Deda Mraza

Jedna od ruralnih mjesnih zajednica jesu slavni Stričići, gore visoko iznad grada, na Manjači. Kada smo pričali sa  Zlatkom Sladojevićem, predsjedikom Savjeta MZ, Stričiće još nisu zamele mećave, niti je u sva sela stigla – električna energija, pa Deda Mraz možda ne vidi put.

“Nama treba električna energija za naselja i domaćinstva koja još uvijek nemaju. Očekujemo da se završe radovi na saobraćajnici poznatijoj kao Goranov put kako bi se olakšalo saobraćanje autobusa koji vozi do škole. Osim struje, vodu u Stričićima nema još par desetina domaćinstava,“ kaže Sladojević.

Šta kaže Deda Mraz?

U Gradskoj upravi nam nisu rekli da li je Deda Mraz skoro svraćao na adresu Trg srpskih vladara br. 1 ali jesu da je u toku priprema programa uređenja građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje kojima će biti definisani projekti za narednu godinu i koji će biti predloženi Skupštini grada na usvajanje  početkom 2017. godine.

“Gradska uprava svake godine traži od svih mjesnih zajednica da dostave svoje liste prioriteta, što upravo služi za pripremu što kvalitetnijeg prijedloga. Osim toga i građani, udruženja i institucije imaju priliku dostaviti svoje prijedloge,” kažu iz uprave grada za Mondo.

Tamo tvrde da vrijednost zahtjeva iIi prijedloga ukupno prevazilazi “I više od deset godišnjih budžeta”, pa je nedostatak para “limitirajući faktor” za novogodišnje želje.

“Podsjećamo, da poslije usvajanja pomenutih programa oni budu objavljeni na sajtu grada kako bi bili dostupni ne samo sredstvima informisanja već i svim građanima”, objašnjeno je.

Ipak, možda Deda Mraz je donese nešto novo u Gradsku upravu, pa samim tim i u gradske mjesne zajednice.

“Kako je najavio gradonačelnik Igor Radojičić, pored sredstava iz budžeta grada, Gradska uprava nastojaće i na druge načine (privatno javno partnerstvo, donacije i dr) obezbjediti uslove za realizaciju nekih od projekata. Tako već postoje određene najave za izgradnju dječijih i sportskih igrališta na teritoriji grada od strane pojedinih kompanija i to kao njihove donacije. Takođe, imamo najave i za realziaciju projekata putem privatno javnog parterstva, kao što je jedan sportska dvorana koja bi trebalo da bude izgrađena kod Gimnazije,” zaključuju i nadaju se u Gradskoj upravi Banjaluka.

Izvor: Mondo / Foto: Željko Svitlica / Dušan Volaš

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/sta-ce-deda-mraz-donijeti-banjaluckim-naseljima-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot