Usvojen budžet grada, u kasi 130,7 miliona KM

Objavljeno: 27. 12. 2016 u 10:28h

Odbornici Skupštine grada su na jučerašnjem zasjedanju prihvatili budžet grada za 2017. godinu od 130,7 miliona KM, koji će, prema najavama gradonačelnika Igora Radojičića, doživjeti rebalans već na proljeće.

Prihvaćeni budžet je za 2,2 miliona KM veći u odnosu na nacrt, a za 8,2 miliona manji nego ovogodišnji budžet.

Radojičić je objasnio da na budžet utiče i odluka o refinansiranju gradskog duga u iznosu od 75 miliona maraka, o kojoj su odbornici juče trebalo da raspravljaju.

“Sljedeći korak je raspisivanje međunarodnog tendera, a cilj  je da se dug restrukturiše na deset godina. To će nam omogućiti da krajem prvog ili početkom drugog kvartala idemo u rebalans budžeta. Sa oslobođenih dodatnih pet do deset miliona KM moći ćemo povećati sredstva za razvoj industrijskih zona, zapošljavanje, samozapošljavanje i stambeno-komunalna pitanja”, kazao je Radojičić.

Govoreći o raspodjeli novca u budžetu, on je rekao da je u idućoj godini planirano milion maraka za nove vrtiće.

“Radi se o grantu sa nivoa Republike koji će nam omogućiti otvaranje novih mjesta za mališane. Povećana su sredstva za subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje, te za razvoj poljoprivrede za više od po 200.000 KM”, dodao je Radojičić.

Istakao je da je za proširenje industrijske zone u Ramićima predviđeno 880.000 KM.

“To ulaganje će nam omogućiti da u prvom ili drugom kvartalu iduće godine pokrenemo licitaciju dodatnih objekata i parcela za nove privredne subjekte u toj zoni”, naveo je Radojičić.

V.d. načelnika Odjeljenja za finansije Božana Šljivar rekla je da je došlo do neznatnog povećanja sredstava u odnosu na nacrt.

“Najvećim dijelom je u vezi sa projektom izgradnje vodovoda “Crno vrelo”, koji je sada uključen kao transfer sredstava Vlade RS od dva miliona KM”, kazala je Šljivar.

Dodala je da je došlo do prekomponovanja stavki i kod prihoda i rashoda.

“Smanjeni su prihodi od PDV-a u skladu sa preporukama Ministarstva finansija RS za milion KM u odnosu na nacrt”, navela je Šljivar.

Kada je u pitanju dodjela novca putem grantova i subvencija, naglasila je da će iduće godine biti pojačana kontrola dodjele ovih sredstava, te načina na koji se ona troše.

Odbornik NDP-a Vladimir Mirošljević rekao je da je najveća zamjerka u tome što su odjeljenja za komunalne poslove i saobraćaj dobila malo novca.

“Ta odjeljenja su srce grada i pitanje je hoće li sa tom sumom moći funkcionisati. U rebalansu će biti potrebno planirati više novca za ova odjeljenja”, kazao je Mirošljević.

Reorganizacija

Dnevnim redom ovog zasjedanja predviđeno je i razmatranje odluke o racionalizaciji Centra za razvoj i unapređenje sela, koji bi iz svoje nadležnosti trebalo da izgubi  komunalna i infrastrukturna pitanja.

“Ti poslovi prelaze na Odjeljenje za stambeno-komunalno i gradski “Vodovod”, dok Centru ostaje razvoj poljoprivrede, raspodjela podsticaja za poljoprivrednike i REC “Manjača” – objasnio je Radojičić i najavio da poslije toga slijedi reorganizacija Radničkog univerziteta, “Toplane” i Zavoda za izgradnju.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/usvojen-budzet-grada-u-kasi-1307-miliona-km/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot