Banjaluka: Usvojena odluka o refinansiranju gradskog duga, večeras o sudbini “Toplane”

Objavljeno: 27. 12. 2016 u 21:14h

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić pozdravio je večeras odluku Skupštine grada o refinansiranju gradskog duga u iznosu od 75 miliona KM, ističući da će ovaj potez Grad dovesti u znatno povoljniji finansijski položaj.

Nakon što je Skupština večeras usvojila Radojičićev prijedlog o refinansiranju gradskog duga, gradonačelnik je, kako je saopšteno iz Gradske uprave, naglasio da će, na temelju ovog akta, uskoro biti raspisan javni poziv za refinansiranje gradskog duga, koji podrazumjeva zamjenu trenutnih kredita sa onim sa znatno manjom kamatom.

Na pozivu, koji će biti otvoren 45 dana, mogu ravnopravno učestvovati domaće i inostrane finansijske institucije. Skupština grada večeras je, sa 27 glasova “za” i jednim uzdržanim odbornikom, usvojila odluku o refinansiranju gradskog duga u iznosu od 75,09 miliona KM. Radi se o kreditima koje je Grad ranije podigao za realizaciju raznih projekata.

Prema novoj odluci, Grad će na međunarodnom bankarskom tržištu, umjesto dosadašnjih, podići znatno povoljnije kredite. Ova strategija bi, kako je planirano, već u idućoj godini trebala dovesti do toga da Grad, umjesto planiranih 19,7 miliona KM, za otplatu rata kredita izdvoji 11,9 miliona KM.

Ova odluka bi, u isto vrijeme, trebala pozitivno odraziti i na procenat zaduženosti grada, što je od velikog značaja i za buduće razvojne politike koje gradonačelnik Radojičić, u skladu sa svojim predizbornim programom, namjerava realizovati u tekućem mandatnom periodu.

Poslije podizanja ovog kredita, procenat zaduženosti Grada bi, naime, sa sadašnjih 18,50 odsto trebao biti smanjen na 11,25 odsto.

Gradonačelnik je najavio i da će tokom večeri biti održana vanredana sjednica Skupštine Grada o “Toplani”.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-usvojena-odluka-o-refinansiranju-gradskog-duga-veceras-o-sudbini-toplane/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])