Banjaluka: I do 6 hiljada zahtjeva za legalizaciju ove godine!

Objavljeno: 26. 12. 2016 u 15:07h

Od početka ove godine podneseno je više od 4.600 zahtjeva za legalizaciju objekata na području Banjaluke!

Jedan od razloga za povećanje zahtjeva jeste i činjenica da se vlasnicima bespravno izgrađenih objekata pruža posljednja mogućnost da legalizuju svoje objekte po veoma povoljnim cijenama.

“U posljednje vrijeme dnevno stigne i više od 150 novih zahtjeva, a taj broj će se sigurno i povećavati kako se rok bude bližio kraju. Očekujemo između 5.500 i 6.000 zahtjeva samo ove godine”, rekao je Vuk Višekruna, šef Odsjeka za legalizaciju Banjaluke.

Takođe, navodi za “Novosti” Višekruna, u odjeljenju je trenutno aktivno oko 8.000 predmeta koji se odnose na legalizaciju.

“Ukupno je od 2008. godine podneseno preko 15.500 zahteva za legalizaciju. A do danas je izdato preko 3.900 građevinskih dozvola. Samo od početka ove godine okončano je preko 1.300 postupaka i izdato 750 građevinskih dozvola, dok je prošle godine izdato 570 građevinskih dozvola”, pojašnjava Višekruna.

Prema riječima v. d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodana Stanarevića važno je da građani predaju zahtjev makar on bio i nepotpun.

Problem nije nepotpuna dokumentacija… Slobodan Stanarević

Na taj način će pokrenuti proces legalizacije i za njih će važiti pravila koja su trenutno na snazi, a to znači povoljnije cijene za naknadnu građevinsku dozvolu. Kasnije mogu obezbijediti ostalu dokumentaciju, koja im u ovom trenutku možda nedostaje.

Iznosi koji se sada plaćaju za legalizaciju su veoma povoljni. Tako za objekte ukupne površine do 100 metara kvadratnih naknada za legalizaciju iznosi 100 KM, a do 200 kvadrata – 500 KM.

Inače, legalizacija predstavlja naknadno izdavanje lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole za objekte, odnosno dijelove objekata izgrađene bez građevinske dozvole ili na kojima je prilikom građenja odstupljeno od te dozvole i glavnog projekta. Moguće je legalizovati samo objekte koji su izgrađeni ili čija izgradnja je započela do 24. maja 2013. godine.

Uz zahtjev za legalizaciju potrebno je priložiti: kopiju katastarskog plana sa identifikacijom starog i novog premjera, dokaz o vlasništvu (izvod iz javne evidencije o nepokretnostima), geodetski snimak objekta, građevinsku dozvolu, ako je ista bila izdata i gradsku administrativnu taksu. Nadležni organ će, nakon zaprimljenog zahtjeva, izvršiti uviđaj na licu mjesta i obavijestiti podnosioca zahtjeva u kojem obimu je legalizacija moguća i koji dokumenti treba da se dostave naknadno kao dopuna zahtjeva. Za individualne stambene i individualne stambeno-poslovne objekte čija je bruto građevinska površina manja od 400m2, koji su u potpunosti završeni, naknadna građevinska i upotrebna dozvola izdaju se jednim rješenjem.

Sve dodatne informacije u vezi sa podnošenjem zahtjeva za legalizaciju, mogu se dobiti u Centru za dozvole Odjeljenja za prostorno uređenje (kancelarija broj 19 u prizemlju zgrade Gradske uprave).

Inače, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove produžila je radno vrijeme prijemne kancelarije Područne jedinice Banjaluka zbog povećanog broja zahtjeva stranaka za izdavanje izvoda iz evidencije o nepokretnostima.
Kancelarija, koja se nalazi u Ulici Veljka Mlađenovića, biće otvorena radnim danom od 7.30 do 19 časova, a subotom od 8 do 13 časova, saopšteno je iz ove uprave.

Produženo radno vrijeme biće na snazi do 30. decembra kako bi građani u roku pribavili dokumentaciju neohodnu za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata na teritoriji grada Banjaluke.

Izvor: banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-i-do-6-hiljada-zahtjeva-za-legalizaciju-ove-godine/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot