Sa 500.000 KM Banjaluka podržava obrazovanje studenata

Objavljeno: 22. 12. 2016 u 10:27h

Gradonačelnik Igor Radojičić uručio je juče prva rješenja o stipendiranju studenata u akademskoj 2016/2017. godini, a grad će podržati obrazovanje 382 studenta sa 500.000 KM, koliko će iz budžeta biti izdvojeno za ove namjene.

Među prvima ovaj dokumenat dobila je Branka Radivojša, koja je i u protekle tri godine stipendirana po osnovu uspjeha na fakultetu.

“Drago mi je da je grad stao iza studenata. Dodjelom stipendija pokazali su da trud i rad koji ulažemo u obrazovanje nije uzaludan. Od srca zahvaljujem gradu”, kazala je Radivojša, inače student četvrte godine Filološkog fakulteta na odsjeku za ruski i srpski jezik i književnost.

Stipendija po osnovu uspjeha na studiju i prema socijalnom statusu iznosi 130 KM, a za deficitarna zanimanja je 250 KM.

Gradonačelnik Igor Radojičić izjavio je da je jučerašnjim uručenjem rješenja o stipendiranju za 11 studenata samo  formalno počeo proces dodjele stipendija.

“Grad je u protekle četiri godine stipendirao 1.440 studenata”, kazao je Radojičić.

On se po završetku uručenja rješenja studentima obratio novinarima i osvrnuo na druge aktuelnosti u vezi sa gradom. Istakao je da još nije donesena odluka o zahtjevu autobuskih prevoznika za povećanje cijene karata u gradskom prevozu.

“U toku su razgovori i o cijenama mjesečnih karata te o jedinstvenoj pojedinačnoj karti”, dodao je Radojičić.

Istakao je da su prema najavi hotelijera u gradu popunjeni kapaciteti za predstojeće praznike.

“To su povremeni špicevi u sezonama kao što je Nova godina kada je manjak kreveta. Nažalost, u drugim periodima imamo dosta praznog hoda sa znatno manjom popunjenosti hotela. Banjaluci treba bar još jedan veći hotel visoke kategorije sa konferencijskom salom, koja nedostaje gradu i zbog čega ne može biti domaćin nijednog većeg kongresa ili konferencije”, naveo je Radojičić.

Istakao je da grad nije taj koji će graditi nove hotele, ali da traže investitore koji bi za to bili zainteresovani.

“Dugo stoji otvoreno pitanje hotela “Palas” zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Imamo najave kompanije “Ćiambela”, koja je kupila bivši motel “Internacional”, da je zainteresovana za građenje hotela”, kazao je Radojičić.

Kazao je da će u prvoj sedmici januara iduće godine grad odlučiti da li će prihvatiti aranžman Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD koji bi trebalo da bude iskorišćen u tehničko i finansijsko restrukturisanje “Toplane”.

“To je trebalo da učinimo ovog mjeseca, ali još nismo dobili njihov zvaničan prijedlog. Osim ponude EBRD-a, razmatramo i druge opcije kao što je koncesija”, naveo je Radojičić.

Radojičić je juče održao i prvi sastanak timova za saradnju grada i kompanije “Majkrosoft” koji su zaduženi za modernizaciju usluga gradske administracije. Razgovarao je i sa episkopom banjalučkom Jefremom.

Sufinansiranje fasada

Grad će sufinansirati sanaciju fasada četiri stambene zgrade koja podrazumijeva i poboljšanje toplotne izolacije.

Ugovore o obnovi fasada uručio je juče gradonačelnik Radojičić predstavnicima zajednica etažnih vlasnika Aleja Svetog Save broj 4, 8 i 12, Vojvode Radomira Putnika 1, Kralja Petra Drugog 63 i Bana dr Todora Lazarevića 3, 5 i 7. Za ovu namjenu grad će izdvojiti oko 170.000 KM, a ZEV oko 100.000 KM.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/sa-500-000-km-banjaluka-podrzava-obrazovanje-studenata/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])