Banjalučki maturanti odbijaju vakcinu zbog negativnih priča

Objavljeno: 21. 12. 2016 u 12:21h

Trinaest učenika završnih razreda banjalučkih srednjih škola odbilo je da primi vakcinu protiv tetanusa, potvrđeno je u Domu zdravlja.

U okviru kampanjske vakcinacije maturanata protiv tetanusa, koju su medicinske ekipe sprovodile po srednjim školama, vakcinisano je 1437 učenika.

“Ostalih 416 učenika nije vakcinisano iz zdavstvenih razloga, jer nisu donijeli zdravstvenu knjižicu u kojoj je evidencija o prethodnim vakcinama ili zato što su vakcinisani na području druge opštine gdje imaju stalno prebivalište. Trinaest učenika je odbilo vakcinaciju u školama”, rekla je šefica pedijatrije dr Bosa Džajić.

U Domu zdravlja nisu željeli da otkrivaju u kojim su srednjim školama đaci odbili vakcinisanje, ali naglašavaju da su svi koji nisu vakcinisani pozvani da naknadno dođu u Centar za vakcinacije.

Koji su razlozi zašto maturanti odbijaju obaveznu imunizaciju i da li su na njihovu odluku uticao antivakcinalni lobi, koji, uglavnom na Internetu, širi priče o navodnoj štetnosti vakcina, domaći stručnjaci još ne žele da komentarišu.

Rasprave u virtuelnom svijetu najčešće vode roditelji koji su za ili protiv vakcinisanja njihove maloljetne djece, i odlučuju umjesto njih, dok je sa druge strane većina maturanata već punoljetna i može samostalno da donose ovu odluku.

Srednjoškolci nisu bili raspoloženi za razgovor sa novinarima.

Majka čiji sin ide u Poljoprivrednu školu, tvrdi da njen dječak nije želio da primi vakcinu protiv tetanusa, jer smatra da mu „ona nije potrebna“.

“On ima 18 godina i ja ne mogu da ga natjeram da se vakciniše, iako je to zakonska obaveza, niti želim da plaćam novčanu kaznu umjesto njega, a on sam novca nema”, primijetila je ova Banjalučanka.

Portparol Republičkog inspektorata Dušanka Makivić potvrdila nam je da ih domovi zdravlja u proteklom periodu nisu obavještavali da je bilo slučajeva odbijanja sistematske imunizacije djece, te inspekcija nije ni preduzimala mjere.

Ukoliko bi se to i dogodilo, pojašnjava, inspektori ne bi odmah kažnjavali, jer im je cilj da edukativnim mjerama utiču na svijest građana o važnosti vakcinacije, naglašavajući da “izbjegavanjem obavezne imunizacije ugrožavaju vlastito, te zdravlje ukupne populacije”.

I stručnjaci u nedoumici

Psiholozi nisu željeli da iznose preuranjene zaključke o razlozima maturanata za odbijanje vakcine, naglašavajući da tu temu treba dobro izanalizirati.

Takođe, mnogi od njih su i sami roditelji i priznaju da ih i lično „muče priče“ u vezi vakcinacije.

Profesorka informacionih nauka na banjalučkom univerzitetu Tatjana Duronjić kaže da najčešća pitanja koja protivnici vakcinacije postavljaju na internetu su: da li su vakcine sigurne i kontrolisane i ko garantuje njihovu sigurnost.

Medicinska škola

U Medicinskoj školi, kažu da nisu imali „problema“ sa učenicima i poručuju da njihovi đaci za sva pitanja u vezi vakcinacije mogu obratiti profesorima i doktorima koji predaju teorijsku nastavu, te medicinskom osoblju koje drži praktičnu nastavu.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucki-maturanti-odbijaju-vakcinu-zbog-negativnih-prica/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot