Toplana: Još nije dovoljno hladno da grijemo i poslije 22 časa

Objavljeno: 19. 12. 2016 u 13:38h

Banjalučka gradska Toplana još uvijek nije započela sa dnevno-noćnim grijanjem, tačnije grijanjem radijatora i nakon 22 časa jer temperature nisu toliko ispod nule da bi se ovaj režim primijenio, saznaje Mondo u Toplani.

Neki stanovnici Banjaluke požalili su se kako gradska Toplana nije isporučivala dovoljnu količinu toplote tokom posljednjih dana kada su zabilježene niske temperature u gradu. Nakon 22 časa, grijanje se isključuje iako Toplana ima običaj da grije i noću kada su “veći minusi”.

“Još uvijek nismo počeli sa režimom tzv. dnevno-noćnog grijanja i za sada taj režim grijanja primjenjuje se u dijelovima Starčevice i Kočićevog Vijenca gdje su izgrađene nove kotlovnice koje na taj način rade. Režim dnevno-noćnog grijanja uključuje se svim potrošačima kada temperature padnu pet stepeni Celzijusovih ispod nule”, kažu u Toplani za Mondo.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske u Banjaluci je sinoć izmjereno -3,6 stepeni Celzijusa.

U Toplani kažu da ovogodišnja grijna sezona neće biti dovedena u pitanje, te da se mazut nabavlja u kontinuitetu.

Banjalučka Toplana je već godinama u problemima zbog nagomilanih dugova, loše i dotrajale infrastrukture u gradu, zbog čega sve više građana otkazuje usluge ovog preduzeća i bira druge načine grijanja.

Rješavanje ovog problema neće biti nimalo lako, a gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nedavno je prokomentarisao da „za Toplanu treba 10 miliona KM, a još 85 miliona od ranije”.

Predstavnici banjalučke Gradske uprave održali su prošle nedjelje sastanak sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj o mogućim modelima za tehničko i finansijsko restruktuiranje banjalučke Toplane. Kako se navodi, razmotreni su neki od ponuđenih tehničkih modela za modernizaciju sistema daljinskog grijanja, koji podrazumijevaju prelazak dominatanog eneregenta za grijanje, sa dosadašnjeg mazuta na biomasu, odnosno drvnu sječku.

Podsjetimo, pomoću biomase se već uveliko griju građani Banjaluci komšijskog grada, Prijedora.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/toplana-jos-nije-dovoljno-hladno-da-grijemo-i-poslije-22-casa/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])