Sindikat se sprema za protest, radnici autobusima dolaze u Banjaluku

Objavljeno: 19. 12. 2016 u 21:58h

Tri dana pred proteste u sindikatu obavljaju posljednje pripreme. Plan je da radnici iz svih gradova Srpske autobusima u četvrtak ujutro dođu pred zgradu Sindikata. Nakon toga, pravac skupština.

Poručuju da neće biti transparenata i parola, jedino će sindikat uprave doći sa zastavama. Kažu, samo šetnja i mirni protest ispred zgrade parlameta. Plan je da iz Prijedora dođu tri autobusa učitelja i nastavnika.

“Planiramo da ne bude nekakvog uzvikivanja, nakaradnih parola, ne planiramo nositi transparente. Smatramo da ćemo prostim šetanjem ispred Narodne skupštine pokazati taj bunt i to nezadovoljstvo i naravno – mi ne možemo sada uticati na to nezadovoljstvo, ne možemo se boriti sa policijom, ne možemo razvaljivati ali možemo pokazati tim dostojanstvenim načinom da se zaista ne slažemo”, rekao je  Branislav Kecman iz Sindikata obrazovanja RS.

Pored toga što su iz Vlade najavili da će do četvrtka organizovati još jednu rundu pregovora,  sindikalne vođe su sigurne da će protesta ipak biti. U sindikatu MUP-a kažu da su prije tri dana u banjalučkom Centru javne bezbjednosti sami sebi sebi prijavili protestnu šetnju. Kuriozitet je što će na dan protesta i zgradu skupštine praktično osiguravati sami od sebe.

“Zbog prirode posla i potrebe mobilnosti članovi sindikata će na proteste ići vlastitim automobilima”, objasnila  je Anica Jondić, predsjednik sindikata MUP-a.

Najviše posla imaju u sindikatu pravosuđa. Ne znaju koliko će ih doći u Banjaluku. Dan prije šetnje, idu u štrajk upozorenja.

“Sve to je u cilju da se izrazi nezadovoljstvo najavljenim smanjenjem plata prvenstveno za administrativne radnike u pravosudnim institucijama RS a naravno i kolege, za ostale radnike – u ostalim institucijama”, rekao je Siniša Petrović iz Sindikata pravosuđa RS.

Budžet moramo uskladiti sa realnim mogućnostima, i danas poručuju iz Vlade Srpske. Petar Đokić kaže da su izvori finansija takvi da ne mogu da ispune svaku želju. Slično misli i Milenko Savanović.

“Oni imaju svoje argumente. Vidjećemo kako će to ići. Ja neke stvari ne mogu da razumijem – da ljudi neće da razumiju da postoji jedna masa para iz koje se rasporedom, tim projekcijama budžeta, novac na neki način raspodjeli”, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi RS.

Nakon pregovora u subotu, rečeno je da se prije skupštine i jedni drugi sastanu još jednom. Još uvijek nije ništa zakazano. Do protesta su ostala tri dana.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/sindikat-se-sprema-za-protest-radnici-autobusima-dolaze-u-banjaluku/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot