U Banjaluci je podneseno 100 zahtjeva za promjene ličnog imena: Marko postao Mark, a Radmila je Mila

Objavljeno: 10. 12. 2016 u 15:30h

U Bosni i Hercegovini nekoliko stotina ljudi godišnje promijeni ime, neki zbog grešaka u imenu ili prezimenu, neki se odlučuju za novo, a ima i onih koji žive u inostranstvu te se odlučuju i ličnim imenom prilagoditi stranom jeziku.

Najviše građana promjenu imena traži zbog greške u matičnoj knjizi rođenih, tj. ona lica koja u pravnom prometu (na primjer u ličnoj karti) koriste varijante imena ili prezimena različite od onih upisanih u matičnim knjigama.

“Neki od takvih slučajeva su: Mirjana Mira, Jela Jelica Jelka, Mihailović Mihajlović, Railić Rajilić, Pavičević Pavićević”, kaže Jasminka Murselović, načelnik Odjeljenja za opštu upravu Prijedor.

Zahtjeve podnose i pojedini građani koji borave u inostranstvu. Zbog lakšeg korištenja svoja dosadašnja imena prilagođavaju međunarodnim varijantama tog imena. Pa tako Jelena postaje Elena, Marko Mark, Radmila Mila, Zvjezdana Stela…

“Postoje i drugi razlozi zbog kojih građani podnose zahtjeve za promjene kompletnog ličnog imena, ali je činjenica da se procentualno najmanji broj građana obraća zahtjevom za promjenu kompletnog ličnog imena iz razloga što im se dosadašnje ne sviđa”, kaže Diana Džaja Jokić, šef Odsjeka za upravne poslove i građanska stanja u Banjaluci.

Od dokumenata je potrebno priložiti rodni list, uvjerenje o državljanstvu, te vjenčani list, ako je osoba u braku i rodne listove djece, ukoliko ih podnosilac ima. Potrebno je priložiti i ovjerenu kopiju lične karte, te uvjerenje suda da se protiv podnosioca zahtjeva ne vodi krivični postupak.

I uplatiti osam maraka administrativne takse, koliko ona na primjer iznosi u Sarajevu. Za sprovođenje postupka u Banjaluci se plaća 12 KM, dok ista taksa u Doboju iznosi pet KM. Iz Odsjeka za upravne poslove i građanska stanja u Banjaluci kažu da od 60 zahtjeva za promjenu prezimena, većina ih je ipak vezana za promjene prezimena u vezi sa brakom, na način da podnosioci, nakon prestanka braka, uglavnom žele vratiti prezime koje su nosili prije zaključenja braka.

Prema podacima MUPa Kantona Sarajevo, u prvih devet mjeseci ove godine podneseno je 37 zahtjeva za promjenu imena, 266 zahtjeva za promjenu prezimena i 16 zahtjeva za promjenu ličnog imena (imena i prezimena).

U Banjaluci je podneseno 100 zahtjeva za promjene ličnog imena, od čega je 60 zahtjeva za promjenu prezimena, 25 za promjenu imena i 15 zahtjeva za promjenu ličnog imena. U Prijedoru je takvih zahtjeva ukupno bilo 23, a u Doboju 16.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-banjaluci-je-podneseno-100-zahtjeva-za-promjene-licnog-imena-marko-postao-mark-a-radmila-je-mila/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot