Proširena zona zabrane za pretovaranje boksita u Ložioničkoj ulici

Objavljeno: 10. 12. 2016 u 11:05h

Gradska inspekcija je u petak crvenom trakom proširila zonu zabrane skladištenja boksita u Ložioničkoj ulici nakon što je utvrđeno da “Željeznice RS” i dalje pretovaraju rudu, uprkos zabrani gradskih vlasti koja je postavljena 2. decembra.

Tako je sada crvena traka razvučena dodatnih nekoliko stotina metara.

Iz Gradske uprave je saopšteno da je to učinjeno kako bi se onemogućilo dalje istovaranje rude.

“Taj posao će se smatrati ilegalnim sve dok ŽRS ne pribave ekološku dozvolu, kako im je to naloženo prije nekoliko mjeseci. ŽRS su u četvrtak pretovarale rudu izvan prostora koji je 2. decembra označen kao zona zabrane, ali ekološka inspekcija je utvrdila da se radi o jedinstvenoj parceli i da se ruda skladišti na dijelu koji je pod zabranom” – objasnili su u Gradskoj upravi.

Istakli su da je ŽRS-u naloženo da pribave ekološku dozvolu i da će im samo pod tim uslovom biti omogućeno skladištenje rude boksita na ovoj lokaciji.

Direktor Sekcije saobraćaja Banjaluka u ŽRS-u Sretko Tubak rekao je da mjesto na kojem se vrši pretovar boksita nije ulica već manipulativni plato ŽRS-a koji je za te namjene izgrađen prije 50 godina.

“Slažem se da mještani koji žive na ovoj lokaciji imaju određenih poteškoća, ali ne može se ići ni time da se ŽRS-u zabrani rad od kojeg živi. Na račun ovog prevoza godišnje ostvarujemo dva miliona KM. Želimo da se uredi ovaj prostor i to ćemo uraditi, ali to se ne može preko noći. Tek sada smo to uspjeli ubaciti u plan poslovanja za 2017. i 2018. godinu i sada smo u procesu pribavljanja urbanističko-tehničkih uslova i sredstava, ali to ne ide odjednom. Ne može se preko noći nabaviti 100.000 ili 200.000 KM” – kazao je Tubak.

Napomenuo je da je Institut za ekologiju iz Sarajeva 2015. godine izvršio mjerenja na ovoj lokaciji i utvrdio da su sve vrijednosti u granicama normale.

Mještanin Ložioničke ulice Rajna Kolundžija rekla je da se mještani ovog djela grada već godinama bore da se njihov životni prostor dovede u red.

“U tom periodu smo poslali više od 190 dopisa gradu. Napokon je nešto pokrenuto s mrtve tačke i optimisti smo da će stvari biti bolje. Novi gradonačelnik je donio zabranu rada, a oni su se samo prebacili na drugo mjesto, pa ostaje da vidimo šta će dalje biti” – dodala je Kolundžija.

Pregled

18. maja doneseno rješenje o zabrani skladištenja boksita

“Željeznicama RS” date dvije odgode da pribave ekološku dozvolu

Kontrola 17. novembra pokazala da to nisu učinili

2. decembra postavljanjem crvene trake zabranjeno “Željeznicama RS” skladištenje boksita pored 20. kolosijeka

Uprkos zabrani ruda pretovarana nekoliko stotina metara od mjesta gdje je 2. decembra postavljena zabrana

Napisan prekršajni nalog “Željeznicama RS” na 3.000 KM zbog skladištenja boksita

Brkanje pojmova

Sretko Tubak je rekao da ŽRS imaju problem sa inspekcijskim organima grada oko pojmova.

“ŽRS se ne bave skladištenjem i nikada to nismo ni radili. Ono rude boksita što stigne u jednom danu istog dana se i otpremi. Nismo prekršili rješenje inspektora koje nam brani djelatnost kojom se i ne bavimo. ŽRS se nikada u svojoj djelatnosti nisu ni bavile skladištenjem i nismo ni mogli tražiti ekološku dozvolu za poslove koje ne radimo i za koje nam ne treba dozvola” – kazao je Tubak.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/prosirena-zona-zabrane-za-pretovaranje-boksita-u-lozionickoj-ulici/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot