Banjaluka: Djeca u taksiju bez auto-sjedalica

Objavljeno: 5. 12. 2016 u 10:23h

Većina taksi prevoznika u gradu ne koristi auto-sjedalice prilikom prevoza djece mlađe od 12 godina, čime ugrožavaju njihovu bezbjednost u saobraćaju i krše zakonske propise.

Taksisti uglavnom imaju isti odgovor na pitanje o upotrebi auto-sjedalice. Kažu da je slabo koriste zbog komplikovanog i dugog postavljanja ove opreme, ali i zbog toga što putnici sa malom djecom rijetko traže taksi prevoz.

Predsjednik “Banjalučkog taksija” Dragan Purišić kaže da su taksisti svjesni da su oni koji pišu zakon u pravu, ali da u ovom slučaju teorija i praksa teško idu zajedno.

“Taksista mora auto-sjedalicu imati u gepeku jer ne zna kad će primiti poziv za vožnju malog djeteta, ali tu nastaje problem. Pravi se gužva u saobraćaja kada se zaustavi da postavi sjedalicu, posebno u jednosmjernim ulicama”, rekao je Purišić.

Predsjednik “Mobil taksija” Milovan Cvišić poručuje da je upotreba sjedalica u taksi vozilima neizvodiva.

“Putnici sa malom djecom nas rijetko i traže. Ne posjedujemo auto sjedalice, a i nema mjesta u vozilu za njih, pored putnika i prtljaga”, kazao je Cvišić.

U “Patrol taksiju” koriste auto sjedalice već četiri i po godine i za takve namjene imaju ukupno pet vozila.

“Građani, međutim, rijetko naručuju ova vozila. Banjalučani su i poprilično nemarni što se tiče ovakvih stvari, ne žele ni da se vežu. Potrebe ima, ali nema potražnje”, rekao je direktor “Patrol taksija” Boris Tomić.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja propisano je da je vozač dužan da se pobrine za bezbjednost djece u vozilu.

“Ovim zakonskim odredbama podliježu svi, pa i i vozači taksi vozila, a kazna za nepoštovanje ove odredbe iznosi 40 maraka”, rekao je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović.

Objašnjava da je zakonom propisano da se dijete do pet godina mora voziti u adekvatno pričvršćenoj auto- sjedalici, a za dijete od pet do 12 godina starosti može se koristiti ili auto-sjedalica ili podmetač.

“Na prednjem sjedištu može se prevoziti dijete mlađe od pet godina ako je ono ispravno vezano u bebjednosnoj sjedalici, uz uslov da je ona postavljena suprotno od smjera kretanja vozila i da je isključen vazdušni jastuk”, objasnio je Radović.

Naglašava da statistike pokazuju da se svega jedno od troje djece prevozi u skladu sa propisima.

“Djeca mnogo više u saobraćaju stradaju kao putnici u vozilima, nego kao pješaci. U prošloj godini život je izgubilo dvoje djece putnika, a teže tjelesne povrede zadobilo njih 17”, rekao je Radović.

Prodaja

U prodavnicama bebi opreme kažu da je prodaja auto-sjedalica u posljednjih godinu dana drastično opala.

“Nismo imali slučajeve da su baš taksisti tražili sjedalice. Ako i prodamo nešto, to su one za djecu do 18 kilograma, dok se sjedalice za malo veću djecu teže prodaju. Cijene se kreću od 130 do 270 KM”, rekli su u jednoj prodavnici bebi opreme u gradu.

Oštrije kazne

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojili su prošle sedmice Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH prema kojem se za prevoz djeteta do 12 godina na prednjem sjedištu propisuje kazna od 400 do 1.000 maraka.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-djeca-u-taksiju-bez-auto-sjedalica/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])