Nedovoljno kapaciteta u banjalučkom Srednjoškolskom domu za sve učenike

Objavljeno: 3. 12. 2016 u 17:20h

Srednjoškolskom domu Banjaluka potrebno je proširenje smještajnog kapaciteta, jer sadašnjih 240 mjesta nije dovoljno da ova ustanova primi sve srednjoškolce koji apliciraju.

”Ove godine još toliko ih je ostalo ispod crte”, rekao je Branislav Vidić, direktor Srednjoškolskog doma Banjaluka.

Dom ima 54 sobe koje su trokrevetne i šestokrevetne. Oni učenici koji su smješteni u dom kažu da im je tu dobro. Imaju sve što im je potrebno, a ono što je mana je gužva u muškim sobama.

David Malešević, učenik prvog razreda Medicinske škole, kaže da je njegov dolazak iz Sitnice pored Ribnika u Srednjoškolski dom bio stresan prvih dana zbog odvajanja od porodice, ali brzo se navikao na novi način života.

“Ishrana je dobra, imamo teretanu i sve što je potrebno za fizičke aktivnosti. Imamo uslove za sve ono što je nama djeci zanimljivo”, rekao je Malešević. Sobe u kojima se nalaze dječaci su uglavnom šestokrevetne, dok su ženske sobe obično trokrevetne, pa im je nešto lakše za smještaj.

“U sobama su izmiješane generacije, stariji i mlađi. Upoznao sam prijatelje sa kojima ću vjerovatno ostati prijatelj do kraja života”, rekao je Malešević.

Nedeljka Delić iz Stričića, učenica Ugostiteljske škole, došla je u Banjaluku početkom septembra. Zadovoljna je u domu. Njoj nije gužva u sobi jer je smještena sa dvije drugarice sa kojima se odlično slaže.

“Bilo mi je malo teško jer sam početkom srednje škole odvojena od roditelja i kuće, ali sada sam se navikla”, rekla je Delićeva.

Darko Zečević (18) iz Oštre Luke smatra ovo dobrim iskustvom u životu, jer se kao mladi odvajaju od roditelja i lakše im je kasnije da se osamostale.

“Boravak u domu je veoma povoljan”, rekao je Zečević. Cijena boravka u Srednjoškolskom domu za mjesec je 75 maraka sa ishranom.

Direktor Vidić je rekao da se učenici koji dolaze iz malo udaljenijih sredina teže navikavaju, samo odvajanje od porodice im teško pada.

“U principu se trudimo da im bude toplo, čisto, da im ovaj dom bude druga kuća. Imamo vaspitnu službu koja brine o njima 24 sata, faktički, njima su vaspitači drugi roditelji”, rekao je Vidić.

U okviru doma se nalaze biblioteka, računarski kabinet, teretana, zajednička kupatila, dvije učionice.

Domu je potrebna rekonstrukcija krova i cijevi za grijanje.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nedovoljno-kapaciteta-u-banjaluckom-srednjoskolskom-domu-za-sve-ucenike/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot