UKC RS: U rađaoni lični ginekolog? (Foto)

Objavljeno: 2. 12. 2016 u 11:53h

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske posljednjih godina uvedeni su brojni noviteti.

Ljekari i babice ove banjalučke klinike tvrde da u svakom segmentu prate svjetske trendove, dok od budućih majki traže da imaju povjerenja u njih, uz ocjenu da “u svakom trenutku stvari drže pod kontrolom”.

Ekipa MONDA je obišla ovu kliniku, zavirili su u porođajne sale, provjerili kako teku pripreme za uređenje nove sobe namijenjene trudnicama u pretporođajnom periodu, te se raspitali o najnovijim porođajnim metodama, kao i statističkim pokazateljima u ovoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS.

Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo RS Vesna Ećim-Zlojutro istakla je da je, za razliku od ranijih godina, danas dozvoljeno da, do izlaska bebe, majka bira pozu porođaja, te se može porađati u čučećem ili sjedećem položaju, kao i da se pupčana vrpca više ne presijeca odmah nakon poroda, nego se ostavi nekoliko minuta.

Još neki od noviteta su i da se novorođenče samo obriše nakon poroda, a ne kupa se, nakon čega se stavlja na majčin stomak, kao i da porodilja ima mogućnost da izabere brojne druge stvari prilikom dolaska bolnicu, poput klizme i slično, a koje su nekada bile obavezne.

“U savremenim zemljama fiziološku trudnoću vode babice. Na našoj klinici su posljednjih godina urađene mnoge izmjene, poštujući zapadne standarde. Opremljeni smo savremenim lampama, stolovima, ali i edukovanim kadrom, dok nam je vrlo bitan i sam ambijent”, istakla je Ećim-Zlojutro.

Ona je pojasnila i da mjesec dana uoči poroda, trudnica može da izabere “osobu od povjerenja” koja će, uz naknadu od 20 KM, biti uz nju na porodu, ali i dodala da su se dešavale i neke neprijatne situacije.

“U tu novčanu naknadu uključeno je i da pratilac dobije sterilni mantil, kapu, kaljače i drugo. Međutim, znali su se dešavati i problemi kada su se uz porodilju, umjesto osobe od povjerenja, počeli pojavljivati njihovi lični ljekari, ginekolozi i slično, zbog čega smo čak došli u situaciji da počnemo generalno preispitivati ovakvu praksu”, dodala Ećim-Zlojutro.

Govoreći o dosadašnjim iskustvima, ona je kazala da ima trudnica koje kada dođu u bolnicu, “neće ni da se okrenu ako joj doktori u tome ne pomognu”, do onih koje “ne žele ni da legnu”.

Prema riječima pomoćnika direktora za medicinske poslove Slobodana Hajdera u svemu je najbitnija saradnja i povjerenje porodilje u bolničko osoblje.

“Poenta je da smo svi ovdje sa dobrom namjerom i da se u najvećem broju slučajeva radi o fiziološkom činu kada porodilja treba da radi ono šta joj se kaže. U svakom trenutku pored nje neće biti ljekar koji će je držati za ruku, ali ćemo uvijek imati pod kontrolom ono što se dešava”, rekao je Hajder.

Rast zahtjeva za bezbolni porođaj

Anesteziolog na banjalučkoj Ginekologiji Dragan Rakanović potvrdio je da su zahtjevi za bezbolnim porođajem na ovoj klinici, posebno učestali u posljednje dvije godine.

“Ove godine ćemo 15 odsto svih porođaja završiti u epiduralnoj anesteziji, dok je to prethodnih godina bilo 3 do 4 odsto”, kazao je Rakanović.

Izvor: Mondo / Foto: Brankica Spasenić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ukc-rs-u-radaoni-licni-ginekolog-foto/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])