Učenica četvrtog razreda osnovne škole u Banjaluci oboljela od meningitisa

Objavljeno: 2. 12. 2016 u 19:06h

Djevojčica B.G. (9), učenica četvrtog razreda područne škole „Jovan Dučić“ iz banjalučkog naselja Kuljani, oboljela je od meningitisa, potvrđeno je iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka.

Dijete dva dana nije dolazilo na nastavu, a o kom oboljenju je riječ nastavnici su saznali tek kad je u školu došla epidemiloška služba, saznaje „EuroBlic“.

“Higijensko-epidemiološku službu danas je obavestila glavna sestra Klinike za infektivne bolesti UKC Banjaluka o jednom slučaju obolijevanja od meningokokne sepse. Od roditelja djevojčice saznali su da se ona razboljela juče; imala je visoku tempereturu, osip po trupu i povraćanje, te je juče izbrinuta na Klinici za infektivne bolesti” – kažu u Domu zdravlja.

Ističu da su roditelji djevojčice i stariji brat već primili lijek.

S obzirom na to da inkubacija kod meningitisa traje tri do četiri dana, ekipa HES je naredila da se obavijesti učiteljica i roditelji djece koja pohađaju isto odjeljenje kao oboljela djevojčica, te da je neophodno odmah odvesti djecu u Higijensko-epidemiološku službu da prime vakcinu.

Kako saznajemo, djeca su već na vakcinaciji.

Iz Doma zdravlja su istakli da se roditelji, u slučaju pojave povišene temperature kod te djece, odmah jave porodičnom ljekaru, te da se pojačaju higijenske mjere i dezinfikuju prostorije u kojima je boravila oboljela djevojčica.

Direktorka škole, Rankica Pušić, rekla je da su radnici HES jutros dezinfikovali objekat i dali im uputstva kako da se ponašaju.

“Nastavnici su dobili kapsulu profilakse. Kako su nam objasnili, to je lijek protiv meningitisa. Razred oboljele devojčice je raspušten, dok ostala djeca uredno pohađaju nastavu” – rekla je Pušićeva.

Kako se ne može precizno utvrditi s kim je oboljela djevojčica u školi bila u kontaktu, kaže Pušić, roditeljima su preporučili da prate djecu i jave se lekaru ukoliko posumnjaju na meningitis.

Ljekar u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Mirela Kasabašić tvrdi da nema razloga za paniku.

“Ugrožena su samo djeca koja su bila u bliskom kontaktu sa djevojčicom i oni se upravo vakcinišu. Lijek su dobili i njeni roditelji i braća, a kod ostale djece jedino je potrebno pratiti stanje” – kaže Kasabašićeva.

Dodaje da je prije nekog vremena utvrđen meningitis i kod djeteta u vrtiću, ali je slučaj prošao bez komplikacija po drugu djecu.

Simptomi meningitisa na koje bi roditelji trebalo da obrate pažnju su visoka temperatura, glavobolja, povraćanje, ukočen vrat i osip po tijelu.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ucenica-cetvrtog-razreda-osnovne-skole-u-banjaluci-oboljela-od-meningitisa/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])