Nacrt budžeta Banjaluke usvojen ali ga čekaju izmjene

Objavljeno: 1. 12. 2016 u 10:38h

Skupština grada prihvatila je nacrt budžeta za 2017. godinu od 128,4 miliona KM, ali će ovaj dokument pretrpjeti značajne promjene do konačnog izgleda.

Potvrdio je to gradonačelnik Igor Radojičić juče u pauzi zasjedanja Skupštine grada i dodao da ovaj nacrt budžeta ne odražava nove politike koje su planirane.

“Želja nam je bila da svi kroz javnu raspravu imaju priliku da kažu svoje stavove, a ne da po hitnom postupku moramo usvajati ovaj dokumenat”, rekao je Radojičić.

Dodao je da će na budžet uticati restrukturisanje duga grada.

“U naredne četiri godine nam stiže na otplatu 70 miliona KM. Bez restrukturisanja duga na srednjoročnom periodu nećemo imati priliku da ulažemo novac u razvojne komunalne i infrastrukturne potrebe. Restrukturisanje duga na trenutnom finansijskom tržištu je povoljno jer ima sredstava sa niskim kamatnim stopama i to bi nam na godišnjem nivou oslobodilo od pet do 10 miliona KM”, rekao je Radojičić.

Istakao je da bi na budžet značajno mogao uticati mogući aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za “Toplanu”. Odluka će biti donesena ovog mjeseca.

“Ove godine zabilježen je pad naplate poreza na nepokretnosti i trenutna stopa realizacije je 70 odsto. Porast stope u pojedinim zonama očito je bila loša procjena i imamo puno žalbi građana. Razmatramo trenutno da li će smanjenje ove stope povećati stepen naplate. Isto tako, promijenićemo način na koji se raspodjeljuje novac iz grantova i subvencija, gdje nije potrebno više sredstva već veći nadzor kod njihove raspodjele”, kazao je Radojičić.

Još je naglasio da most u Priječanima neće dobiti upotrebnu dozvolu dok god ne bude u potpunosti siguran.

V.d. načelnika Odjeljenja za finansije Božana Šljivar rekla je da kada je u pitanju porez na nepokretnosti, rješenje nije u povećavanju poreske stope nego da svi koji imaju obavezu plaćanja budu obuhvaćeni, te da maksimalno izostane izbjegavanje plaćanja ovog poreza.

“Planirana je promjena koncepta kada je u pitanju raspodjela novca za subvencije za zapošljavanje, te za finansiranje udruženja”, rekla je Šljivar.

Odbornici su prihvatili i izmjene Statuta grada, te novi Poslovnik o radu Skupštine grada.

“Izmjene Poslovnika bile su tehničke prirode. Dodato je da će od sada Komisija za sport i omladinu davati mišljenje o finansiranju sporta koje je greškom bilo izostavljeno. Prema ranijem Poslovniku, Savjet za sport je davao prijedlog o načinu raspodjele novca namijenjenog za sport. Novim Poslovnikom gradonačelnik predlaže kako će se trošiti taj novac, a komisija samo daje svoj stav”, rekao je predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban.

Kancelarija za građane

Igor Radojičić je rekao da je prošle sedmice formirana kancelarija za građane koja je dobila 240 zahtjeva za prijem.

“Kancelarija za građane ima zadatak da sazna i pomogne građanima i usmjeri ih na pravu adresu. Biće sastanaka u Kabinetu gradonačelnika umjesto kafe sa gradonačelnikom”, rekao je Radojičić.

Novine u Poslovniku

  • Klubovi odbornika imaju najmanje tri člana
  • Ako radno tijelo većinom glasova prisutnih članova ne podrži određeni akt, on se skida sa dnevnog reda
  • Broj radnih tijela 14
  • Aktuelni čas može najduže trajati 45 minuta
  • Odbornik ima pravo na najviše dva pitanja u dva minuta

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nacrt-budzeta-banjaluke-usvojen-ali-ga-cekaju-izmjene/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot