U Banjaluci sniženja na svakom ćošku

Objavljeno: 29. 11. 2016 u 20:50h

Pred novogodišnje praznike sve vrvi od reklama za velika sniženja, iako su šarene brojke često samo dobar mamac za lakovjerne kupce.

Kraj godine je period u kom vlada novogodišnja euforija trošenja novca na kupovinu poklona, ukrasa i jeftine odjeće iz prošle sezone. Imajuću u vidu da ljudi poklanjaju stvari koje inače ne bi kupili, trgovci su to dobro iskoristili, mameći ih sniženjima na uglavnom nepotrebne stvari.

Upravo zbog toga, u Banjaluci gotovo da nema trgovine bez plakata „sniženje do 70 odsto“ ili „sniženje 50 odsto do isteka zaliha“.

Iako zvuči primamljivo, ekonomisti upozoravaju kupce da budu oprezni, jer sniženja uvijek imaju neku „caku“.

“U većini slučajeva sniženi su samo određeni proizvodi, bez da je naglašeno koji. A što se tiče cijena koje su na kasi i onih na artiklima, zna biti razlike, jer sve zavisi kako se obračunava. Trgovci popust mogu računati na prodajnu cijenu ili na nabavnu, za koju kupac ne zna kolika je bila, tako da tu postoje različiti mehanizmi” – objašnjava ekonomista, Zoran Pavlović.

Pavlović dodaje da trgovci na sve načine pokušavaju privući kupce i ostvariti dobar promet, a kraj godine i novogodišnja euforija je idealna prilika da se riješe starih zaliha.

Da bi kupici izbjegli neprijatna iznenađenja na kasi, cijene trebaju provjeriti ranije i imati u vidu da niko neće 70 odsto sniziti cijene nove kolekcije.

“Pred Novu Godinu je najviše snižena stara roba, jer prodavci žele da oslobode skladište za novu kolekciju. Pored raznih varijanti obračunavanja popusta, postoji roba koja je mnogo snižena, čak i do tog nivoa da prodavac nema zarade, samo da se riješe tih proizvoda. Tako da su ta sniženja korisna za kupce, ali svakako trebaju biti oprezni” – objašnjava Pavlović.

Vjerujete li u velike novogodišnje popuste?

Dušanka Labus, penzionerka

Ne vjerujem baš da je sniženo toliko koliko oni reklamiraju i koliko pišu na pojedinim radnjama, zato i ne kupujem na ovim „velikim novogodišnjim popustima“.

Nina Unčanin, učenica

Pa nije baš kao što piše po izlozima, malo je pretjerano, ali popusta ima. Ja uglavnom kupujem u inostranstvu, oni imaju prava sniženja, kakva kod nas još nisu uobičajena.

Danijela Vujasin, nezaposlena

Vjerujem da su proizvodi stvarno sniženi, ali ja slabo kupujem. Možda popusti nisu isti u svim prodavnicama, ali neke stvarno nude dobro popuste, tako da ima istine u nekim reklamama.

Uroš Matić, vozač

Kod većine je to samo način da privuku kupce, rijetki su slučajevi da je isto na računu i na proizvodu. Ali, moram priznati da pojedine prodavnice pred Novu Godinu stavrno snize cijene.

Snježana Kostić, studentkinja

Ima sniženja, nije da nema, ali ne vjerujem da su popusti baš toliki, koliko se navodi u reklamama. Dosta puta se ispostavli da je na reklami jedno, a u prodavnici drugo.

Đorđe Perišić, student

Ne kupujem često na akcijama, ali znam da ima velikih popusta i do 70 odsto, naravno ne na svu robu. Trgovcima popusti dobro dođu da privuku mušterije i riješe se stare robe.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-banjaluci-snizenja-na-svakom-cosku/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot