Utrostručen broj žena u Skupštini Banjaluke (Foto)

Objavljeno: 26. 11. 2016 u 14:15h

Za razliku od prošlog mandata kada su u gradskom parlamentu sjedile dvije žene, građani su na posljednjim lokalnim izborima dali više povjerenja damama, pa će naredne četiri godine u Skupštini grada biti šest žena.

Mirna Savić Banjac, odbornica NDPa, na prošlim lokalnim izborima jedina je dobila direktan mandat za Skupštinu, dok je Mira Galić iz SPa na mjesto odbornice pristupila po odlasku stranačkog kolege.

U novom sastavu znatno je povećan broj predstavnica ženskog pola, a najviše ih je iz SNSDa: Nevena Todorović, Snežana KutlešićStević i Gordana Lihović.

Odluke će donositi i Mirna SavićBanjac (NDP), Natalija Trivić (Ujedinjena Srpska) i Tatjana ČičićOdžaković (PDP). Mirna SavićBanjac, koja je u prošlom mandatu neko vrijeme bila i jedina žena u gradskom parlamentu, izrazila je zadovoljstvo što se broj žena povećao, ali smatra da taj broj ni sada nije dovoljan.

“Nije bilo primjereno za jedan grad kao što je Banjaluka da građani daju podršku samo jednoj ženi, njih svakako u Skupštini treba da bude mnogo više. Naravno da će među nama biti međusobnih dogovora, ali s druge strane mi vodimo i različite politike, pa je u tom smislu u poslu nebitno jesu li u pitanju muškarci ili žene ukoliko se mišljenja razilaze. Veće razumijevanje će svakako postojati u oblastima koje se tiču žena ili socijalnih pitanja”, kazala je Savić Banjac.

Dodala je da su žene veće diplomate, te da im je lakše naći kompromis i bazirati se na ono što je od istinske važnosti. I Tatjana Čičić Odžaković smatra da više žena u Skupštini ne znači da je to dovoljan broj, ali da je pomak u odnosu na prošli sastav.

Kako kaže, zastupljenost žena je jako bitna iz razloga što je to jedan od načina da se promijene tradicionalna shvatanja građana u smislu predrasuda prema ženama i njihovom učešću u politici. Prema njenim riječima, žene imaju tu karakteristiku da mogu predstavljati dobrog i sposobnog političara, a u isto vrijeme i zadržati nježnost i senzibilitet koji se od njih očekuju.

“Uvjerena sam da ćemo nas šest žena biti jedinstvene u stavovima koji se odnose upravo na zastupljenost žena u gradskoj upravi i politici uopšte, bez obzira na političku partiju kojoj pripadamo”, dodala je ona.

Činjenica je, kako kaže, da pri izboru vlasti ne postoji “ženska solidarnost” jer statistika je pokazala da žene jedna drugoj nisu podrška. Odbornica Natalija Trivić istakla je važnost toga da se broj žena u gradskom parlamentu povećao.

“Veoma je bitno da predstavnice ženskog pola donose odluke na lokalnom, entitetskom ili državnom nivou. Prema nekim istraživanjima, ženama više leže pitanja obrazovanja i zdravstva, socijalnih pitanja te pitanja djece i mladih, jer to je ono čemu ženski senzibilitet naginje. Naravno, ništa manje za žene nije važno ni donošenje odluka što se tiče infrastrukturnih, komunalnih ili pitanja saobraćaja”, kazala je Trivićeva.

Nevena Todorović

bl

Snežana Kutlešić-Stević

bl1

Gordana Lihović

bl2

Mirna Savić-Banjac

bl3

Natalija Trivić

bl4

Tatjana Čičić-Odžaković

bl5

 

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/utrostrucen-broj-zena-u-skupstini-banjaluke-foto/||claudebot