Ispovijest Banjalučanke: Rođak me seksualno zlostavljao ali zahavaljujući porodici i policiji svaki dan je sve lakše!

Objavljeno: 25. 11. 2016 u 19:38h

O nasilju nad ženama ne govorimo dovoljno. Samim tim je očigledno da period medijskog propagiranja na godišnjem nivou nije ništa naspram, patnji, boli koje žrtve proživljavaju. Zato se moramo ujediniti, prije svega radi žrtava, da bi mogle nastaviti živjeti i pobjediti strahove. Kao društvo smo dužni da ih podržimo, da im pokažemo da zaslužuju da vole i budu voljene. I najvažnije od svega da shvate da nisu nizašta krive.

“Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama mora biti svakodnevna tema kako u društvu tako i u školama.  Svakodnevno žene su izložene različitim vidovima nasilja bilo fizičkog, seksualnog, psihološkog i ekonomskog. Tako sam i ja doživjela jedan od oblika, na moju žalost, a to je bio seksualni.  Kod nas je  ova tema “nevidljiva” sve dok se ne desi nešto tragično, čak i tada joj se posvećuje trenutna pažnja. Nasilje nad ženama vrše obično njihovi aktuelni ili bivši bračni ili vanbračni partneri ili kao što je u mom slučaju rođak. Ono predstavlja najčešći vid nasilja u porodici nad ženama.

U našem društvu je nažalost zastupljeno i rasprostranjeno. Prate ga stereotipi kojima se žena okrivljuje i stavlja na “stub srama”. Jedan od razloga je taj zašto sam i ja dugo ćutala i živjela sa tim. Međutim to je težak teret koji niko, naročito dijete nije u stanju i ne treba da nosi sam.

Kada sam smogla snage i povjerila se osobi kojoj ću vječno biti zahvalna za ogromnu podršku osjetila sam kao da sam se oslobodila dijela tog tereta. Ali poslije toga je došao težak period koji i dalje traje, a sve zbog društva koje mi je okrenulo leđa.

Nisu mi povjerovali jer, zaboga, kako će njihov, komšija, rođak biti nasilnik. Sve to podnosim zahvaljujući podršci mojih najbližih i inspektorici koja je na mom slučaju. Hvala joj što se za mene borila i dalje bori protiv svih, i stoji čvrsto ispred mene da me maksimalno zaštiti od bilo kakvih nepotrebnih izlaganja. Pokušava biti najbolji mogući oslonac za mene i za moju porodicu. Da nije bilo njene i podrške moje rodice kojoj sam se prvoj obratila, bilo bi to mnogo, mnogo teže iznijeti i vjerovatno da ne bih mogla nastaviti sa studijama sa kojih sam se htjela ispisati, samim tim ne bih mogla ostvariti snove kojima toliko težim. Hvala im mnogo što su bile tu, obje, kada mi je to bilo najpotrebnije, a i sada kada mi treba. Sad se osjećam mnogo lakšom, ja bih rekla ispražnjenom, ne proganjaju me nikakve misli koje su bile štetne za moju psihu. Postoje mnoge traume  koje prevazilazim i koje tek treba da prevaziđem  ali ću uspjeti zahvaljujući njima.

Zato želim ukazati na učestalost i brutalnost nasilja nad ženama i poslati snažnu poruku o važnosti svih aktivnosti u cilju borbe protiv nasilja nad ženama. Stoga želim da pozovem sve da se aktivno uključe u borbu. Prijavite slučajeve nasilja ako ste žrtva ili bilo koje drugo lice koje je saznalo za nasilje.

Ostavite po strani stereotipe i izađite iz svoje ljušture i usprotivite se bilo kakvom obliku nasilja. Ako spasimo život samo jedne žene kao da smo spasili cijeli svijet.

Niko ne smije trpiti nasilje. Svi imamo odgovornost da zajednički doprinosimo borbi protiv nasilja”.

Pismo čitateljke.

Izvor: Mojkontakt

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ispovijest-banjalucanke-rodak-me-seksualno-zlostavljao-ali-zahavaljujuci-porodici-i-policiji-svaki-dan-je-sve-lakse/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot