Banjaluka: Dječak tuče drugare i ujeda vaspitačice

Objavljeno: 25. 11. 2016 u 13:52h

Mališani jednog banjalučkog vrtića svakodnevno se suočavaju sa agresivnim drugarom koji ih tuče, a vaspitačice čupa za kosu i ujeda.

Ovakvo ponašanje sve je češća pojava među djecom predškolskog uzrasta sa kojim se suočavaju i druga obdaništa u Srpskoj.

Roditelji čija djeca borave u ovom vrtiću, koji radi u okviru banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, već mjesecima apeluju na to da ovaj problem bude riješen. Uplašeni za djecu odlučili su da pišu i peticiju kako bi agresivni dječak bio udaljen iz te ustanove.

“Udara ih neprestano. Kući dolaze sa modricama i ogrebotinama. Ujeda tete i čupa ih za kosu. Niko mu ništa ne može”, priča ogorčeno jedan od roditelja koji je zahtijevao da mu ne objavimo ime.

Pomoćnica direktora banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Mira Galić kaže da su upoznati sa ovim slučajem.

“Pratimo ovo, kao i svako drugo dijete koje ima problema u ponašanju. To ćemo i ubuduće raditi i sigurno da ćemo poštovati Konvenciju o pravima djeteta i struku, te iznaći najadekvatnije rješenje”, istakla je Galićeva.

Agresivno ponašanje među djecom predškolskog uzrasta je kompleksan problem o kojem mnogi nerado govore. Međutim, direktorica vrtića “Radost” u Prijedoru Dušanka Božić ne krije da su u posljednje dvije godine imali dvoje mališana kod kojih je uočeno agresivno ponašanje.

“Poslije svih iscrpljenih metoda, na kraju smo morali zatražiti njihovo povlačenje iz vrtića na određeni period. I to pod uslovom da idu dječjem psihijatru i donesu nalaze po povratku”, priča Božićeva.

Roditelji jednog od tih mališana, kako ističe Božićeva, odmah su uvidjeli da postoji problem i pristali su dijete da odvedu stručnjaku, dok su roditelji drugog to odbili. Ispisali su ga iz ovog i upisali u drugi vrtić.

“To nije rješenje. Roditelji moraju prihvatiti kad dijete ima problem i pomoći mu. Dijete koje je privremeno udaljeno, vratilo se potpuno primjerenog ponašanja”, priča Božićeva.

Ona je dodala da u ovaj problem mora biti uključena stručna služba. Djetetu se nikako ne smije odmah kačiti “zvono” da je loše, već mu treba pažljivo i postepeno pomoći.

“Psiholog mora saznati zašto je neko dijete agresivno. Sa roditeljima treba razgovarati o tome kako se u kući ponaša”, dodala je Božićeva i istakla da je ispisivanje djeteta iz vrtića posljednji korak.

“Ne možemo dozvoliti da jedno dijete maltretira svu ostalu djecu”, dodaje Božićeva.

I direktorica obdaništa “Majke Jugovića” u Doboju Slavica Živković kaže da agresiji djece treba da pristupimo pažljivo.

“Ključni su i roditelji i stručnjaci. Obavezan je i rad psihologa kako bi dijete shvatilo gdje griješi”, poručuje Živkovićeva.

Psiholog Aleksandar Milić kaže da su agresivna djeca u stvari djeca bez stečenih dobrih navika.

“Potrebno je toj djeci stvoriti osjećaj da nije u redu otimati drugarima igračke i tući ih. Ako se na vrijeme to ne kanališe, jačaće njihovo loše ponašanje, koje će kasnije prerasti u ozbiljan problem”, objašnjava Milić i dodaje da agresivnu djecu ne treba slati u izolaciju ili stigmatizirati ih, jer stroge kazne izazivaju novu agresivnost.

Ni u jednom pravilniku, ni u Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju ne postoje detaljno definisane mjere kako postupiti u slučaju nasilja među djecom u vrtićima. Jedino je propisano da je svaka ustanova obavezna da im omogući bezbjedan boravak.

Nasilje nije zaigranost

Socijalni radnik i edukator u školici za roditelje udruženja “Nova generacija” Bojana Delibašić-Bijelić kaže da je evidentno da raste vršnjačko nasilje u vrtićima, ali se podvodi pod zaigranost i razigranost djeteta.

“Pored fizičkog u vrtićkom uzrastu često je zastupljeno tzv. socijalno nasilje – kada se neko dijete isključuje iz grupnih aktivnosti, kada ga ogovaraju, pričaju laži o njemu ili nagovaraju druga djeca da se ne druže sa njim. Vaspitači su ti koji treba da ukažu da takvo ponašanje nije u redu”, istakla je Delibašić-Bijelić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-djecak-tuce-drugare-i-ujeda-vaspitacice/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot