UKC RS muku muči sa održavanjem medicinskih uređaja

Objavljeno: 24. 11. 2016 u 13:06h

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske problemi sa održavanjem više od 1.400 medicinskih uređaja i nabavkom rezervnih dijelova nastaju zbog toga što u BiH ne postoje ovlašćeni servisi, rečeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Šef Odjeljenja za planiranje i upravljanje medicinskim tehnologijama Slavko Rodić rekao je da problemi nastaju i zbog nemogućnosti angažovanja servisa i nabavke originalnih dijelova za tehnološki zastarjele uređaje za koje proizvođači više ne obezbjeđuju servisnu podršku.

U UKC kažu da je servisiranje određenog dijela opreme ugovoreno s ovlašćenim servisima, te da imaju dosta važećih ugovora, a neki su u tenderskoj proceduri.

Odjeljenje za planiranje i upravljanje medicinskim tehnologijama u UKC Republike Srpske postoji od osnivanja i njegov najvažniji zadatak je održavanje medicinske opreme, a osnovna prednost brzo reagovanje po prijavi kvara, čime se znatno smanjuje vrijeme čekanja na saniranje, kao i ukupni troškovi servisiranja, ističu u UKC Republike Srpske.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi smatraju da će centralizovanje nabavki za servisiranje medicinskih aparata doprinijeti njihovom boljem funkcionisanju i održavanju opreme na nivou Republike Srpske.

Kada je riječ o osposobljavanju kadra za rad na najnovijoj medicinskoj opremi, U UKC Srpske ističu da ova ustanova odavno ima praksu, što je jasno definisano i ugovorima, da prilikom nabavke novog uređaja distributer treba da obezbijedi instalaciju, odnosno puštanje u rad, opreme i edukaciju medicinskog osoblja za rad na toj opremi.

“Za jednostavnije uređaje edukacija traje kraće, za složenije traje više sedmica, a za najsloženije uređaje edukacija se izvodi u nekoliko navrata, dok se ne savladaju sve procedure”, ističu u UKC.

Kao primjer navode da su specijalisti nuklearne medicine šest sedmica proveli na edukaciji u Koreji na uređaju PET/CT, a medicinski fizičar, farmaceut i srednji medicinski kadar četiri sedmice.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ukc-rs-muku-muci-sa-odrzavanjem-medicinskih-uredaja/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot