Festival nauke u banjalučkom Domu omladine: Robot traži mine i bere paradajz

Objavljeno: 23. 11. 2016 u 17:39h

Eksperimenti iz fizike, hemije, biologije, LED globus, detektori mina i mnoge druge zanimljive inovacije oduševili su posjetioce Festivala nauke koji je juče održan u Domu omladine u Banjaluci.

Učesnici festivala, koji je bio posvećen obilježavanju 160 godina od rođenja Nikole Tesle, pokazali su da idu stopama ovog genija. Inovacije i eksponati plijenili su pažnju posjetilaca, među kojima je najviše bilo najmlađih, koji su pažljivo slušali objašnjenja izlagača.

“Djeci je posebno bila zanimljiva robotska platforma koja može da detektuje mine, ali i da posluži u razne druge svrhe kao što je, na primjer, branje paradajza. Zainteresovao ih je i LED globus koji naizmjenično prikazuje temperature, kartu svijeta, kao i tekstove koji su ubačeni u memoriju”, pojasnio je neke od eksponata profesor Tehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Bijeljine Živa Makrin.

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta iz Banjaluke potrudili su se da posjetiocima približe prirodne nauke.

“Htjeli smo da pokažemo zanimljivosti u vezi sa fizikom i da se najmlađi zainteresuju za ovu oblast, jer fizika nije bauk”, rekla je student fizike Dragana Dajić.

Ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić, u ime organizatora festivala, kazao je da je cilj motivisanje učenika, ali i prezentacije onoga što nauka može da pruži.

Tesla

Student Odsjeka za fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Stefan Soldo kaže da je na Festivalu izložio makete Teslinog transformatora, Tesline kugle i Teslinog generatora naizmjenične struje.

Prema njegovim riječima, Teslin transformator je djeci posebno zanimljiv, jer prikazuje prenos struje bez žice.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/festival-nauke-u-banjaluckom-domu-omladine-robot-trazi-mine-i-bere-paradajz/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot